• 0

EU stavlja carine na CO2: Kompanije u problemu, kažu da pitanje klime postaje trgovinski problem

Kao vodeći svetski proizvođač industrijskih sirovina, poput čelika i cementa, Kina bi mogla najviše da trpi od programa pograničnih carina

  • 0
čelik Foto: Freepik

Kina je ocenila da će plan Evropske unije da uvede prvi globalni porez na ugljenik - zapravo proširiti klimatski problem na trgovinu, čime će biti prekršeni međunarodni principi i ugroženi izgledi za ekonomski rast.

Evropska komisija je u julu iznela planove o uvođenju Mehanizma za prilagođavanje granice ugljenika (CBAM) od 2026. godine, odnosno o carini na CO2, tako da će neke kompanije koje izvoze u EU morati na granici da plaćaju taksu za robu sa intenzivnim emisijama ugljenika prilikom proizvodnje.

Takav je, recimo, slučaj sa čelikom.

- CBAM je u osnovi jednostrana mera kojom se pitanje klimatskih promena širi na trgovinski sektor. Ona krši principe Svetske trgovinske organizacije (STO) i ozbiljno će potkopati uzajamno poverenje u globalnoj zajednici i izglede za ekonomski rast - rekao je LJu Joubin, portparol Ministarstva za ekologiju i životnu sredinu na brifingu za medije, a prenosi Rojters.

Ponovio je stav Kine da bi odgovor svake zemlje na klimatske promene trebalo da uzme u obzir nivo njenog ekonomskog razvoja, te da će CO2 carina ozbiljno naštetiti spremnosti i sposobnosti zemalja da rešavaju taj problem.

Kao vodeći svetski proizvođač industrijskih sirovina, poput čelika i cementa, Kina bi mogla najviše da trpi od programa pograničnih carina, naveli su istraživači Centra za industrijski razvoj i upravljanje životnom sredinom sa Univerziteta Cinghua.

Dodali su, međutim, da nema dokaza kako će carine dugoročno imati negativan uticaj na razvoj Kine.

Od kada je 16. jula pokrenuta kineska, dugo očekivana šema trgovine emisijama, zabeležen je ukupan obim trgovine od 4,83 miliona tona po prosečnoj ceni od 51,7 juana (6,8 evra) po toni. Poređenja radi,prosečna cena na tržištu uglenika u EU je veća od 50 evra, navodi Rojters.

Video: Naličje operacije Bugatti-Rimac: Nemci kontrolišu većinski paket hrvatske kompanije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>