• 0
 ≫ 

Samo 11 odsto firmi ne oseća posledice krize: Jaku evropsku ekonomiju obuzeo pesimizam

 ≫ 

Svako drugo austrijsko preduzeće strahuje od smanjenja svog kapitala i umanjenih prihoda u narednih šest meseci

  • 0
Povratak u kancelariju

Foto: Shutterstock

Iako vodeći ekonomski instituti prognoziraju odlične izglede austrijskoj privredi, firme i dalje osećaju jasne posledice krize izazvane kovidom-19.

Oko 60 odsto preduzeća očekuje gubitak zbog smanjenja potražnje, a čak 38% strahuje od gubitka likvidnosti. Jedna trećina uviđa da je proizvodnja ugrožena zbog problema u lancima snabdevanja, pokazujeistraživanje Privredne komore Austrije.

Samo 11 odsto preduzeća je navelo da ne oseća nikakve posledice.

Inače, svako drugo preduzeće strahuje od smanjenja svog kapitala i umanjenih prihoda u narednih šest meseci. "Okvirni uslovi za finansiranje preduzeća su se negativno razvili zbog krize", ocenjuje Privredna komora. Dodaje se i da se posledice vide po tome što polovina preduzeća smanjuje obim investicija ili ih odlaže.

Ipak, i pored toga, prisutna je spremnost na investicije austrijskih preduzeća. "U prošloj, korona godini, svako treće preduzeće je ulagalo, a za ovu godinu planirani su veći investicioni projekti", istakao je generalni sekretar Privredne komore, Karlhanjc Kopf.

Oko 40 odsto kompanija je tokom 2020. želelo da investira više, ali nedostajuće interne investicije i nesigurni privredni izgledi zaustavili su te namere.

Takođe, ni u Nemačkoj nije mnogo bolje. Poslovno raspoloženje privrednika iz te zemlje postalo je u julu malo tmurnije.

Indeks poslovne klime u najvećoj evropskoj ekonomiji, koji izračunava minhenski ekonomski institut IFO, pao je na 100,8 poena u julu sa 101,7 poena u junu. Kompanije su svoju trenutnu poslovnu situaciju generalno ocenile kao nešto bolju, ali problem i dalje prave uska grla u lancima snabdevanja.

Video: Britanski preduzetnik ostvario san:Unity 22 odvojio se od matične stanice i nezavisno leteo u svemir

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>