• 2

Zbog urušene zgrade, preko noći postali nepoželjna destinacija: Nema kupaca, a ni investitora

Kako se tragični događaj od pre mesec dana odrazio na tržište nekretnina u SAD?

  • 2
Srušena zgrada Majami, Building Collapse Miami Foto: Tanjug/AP

Reputacija Majamija (Florida, SAD) prilično je urušena na račun, i bukvalno urušene zgrade, zbog koje je pre nešto više od mesec dana proglašeno vanredno stanje u tom gradu.

Tragični krah stambenog tornja zaplašio je kupce kuća na Južnoj Floridi i investitore u nekretnine - da sada ponovo procene rizik od kupovine na tržištu stanova u okolini Majamija. Tržište je, pritom, pre kovida bilo u procvatu.

Nastavilo je da napreduje čak i tokom krize, ali je onda došlo do kolapsa krajem juna, te je rušenje "Champlain Towers South"-a ozbiljno poremetilo ugled i dinamiku grada.

Sada je tržište nekretnina Majamija usmereno na izveštaje o inženjerskim inspekcijama starijih tornjeva, za koje država zahteva ponovnu sertifikaciju svakih 40 godina. Osiguravači su takođe pod lupom, jer "drže ključeve" novih kupovina na tržištu u svojim rukama.

- Niko pri zdravoj pameti neće kupiti stan izgrađen pre 2000. godine, ako nema bezbednosni sertifikat za strukturu zgrade, a on danas ne postoji - rekao je Piter Zalevski, stručnjak za etažno vlasništvo na Južnoj Floridi, savetnik i analitičar.

Područje Majamija dugo je priča o dva kondominijumska tržišta: onom izgrađenom pre i onom izgrađenom posle 2000. godine, kada su na snagu stupili novi strogi građevinski propisi, doneti nakon uragana Andrew, koji je u leto 1992. godine prvi put počeo da se formira preko Atlantskog okeana.

Sada, nakon katastrofe s tornjem, podela je odjednom još šira. "Zoniranje je nadograđeno do te mere da je zoniranje okruga Miami Dade County verovatno jedno od najtežih u SAD ili na Floridi, i kao rezultat toga mogli smo ponovo da gradimo - rekao je Zalevski.

Kaže da je na Floridi od 1993. i da do sada nije video niti jedan stan koji je otvoreno delio informacije vezane za izveštaje inspekcije. "Ovde nedostaje transparentnost na tržištu stanova", navodi.

Iako je Majami "vruća" lokacija kada je reč o interesovanju za nekretnine i samoj prodaji, u poslednjih godina dana, "prodaja na čekanju" porasla je 86% u junu prošle godine, prema podacima jedne kompanije za nekretnine.

Srednja cena stana porasla je za 25% u odnosu na godinu dana ranije. Svakako da su stariji stanovi jeftiniji, sa prosečnom prodajnom cenom malo manjom od 485.000 američkih dolara. Kada govorimo o nekretninama nastalim posle 2000. godine, tu je prosečna cena nešto malo viša od 2 miliona dolara.

Majami je u suštini doživeo dva velika procvata izgradnje stanova, tokom 1970-ih i u poslednjih 15 godina. Samo Miami Beach ima 79 stambenih objekata izgrađenih pre 2000. godine. Šezdeset ih je izgrađeno u poslednjih 20 godina.

Video: Skoro 100 ljudi se vodi kao nestalo u ruševinama zgrade: Bajden proglasio vanredno stanje na Floridi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>