• 0

Zaboravljamo da je početak pozitivna životna promena: 3 stvari kako da savladamo tremu od njega

Važno je gde idete, ali i ko će da vam ukaže dobrodošlicu

  • 0
plan novac biznis

Foto: Shutterstock

Novi posao, promena starog, preseljenje ili početak studija su ogromne promene zbog kojih često osećamo stres i propustimo nekada da uživamo u čarima koje donosi početak.

Zaboravimo da su to pre svega pozitivne promene i odlazak na nešto novo. Važno je i ko nas čeka na drugoj strani i kakva će biti dobrodošlica.

Osim porodice i prijatelja, čija je solidrnost neupitna obično ovakva dešavanja iziskuju i dodatne finansije.

Neko se za to sprema mesecima ili godinama, kao što je kupovina stana, ili odlazak na fakultet, dok je kod karijere to promenljivo i može da se desi preko noći.

Zbog toga je važno da imate i oslonac kada je novac u pitanju.

Dok prolazimo kroz nove okolnosti, ostaju nam stare obaveze - od računa ne možemo pobeći, a jednako su važni kao i iznenadni rashodi, ako ne i više. Danas je sve teže zaraditi, napraviti, ali i sačuvati novac. Zato su pravila o fiksnim iznosima za štednju, bilo na dnevnom ili mesečnom nivou često manje korisna.

Ne postoji dakle univerzalna norma, ali postoje neke stvari koje bi mogle da vam budu prva pomoć pre nego što donesete neku od odluka sa početka teksta.

Beležite fiksne troškove

Na mesečnom nivou svako zna koliko plaća ratu za kredit, kiriju, infostan, račun za mobilni i tome slično. Napravite analizu realnih, ustaljenih rashoda, a onda rasporedite ono što vam ostane. Trudite se da barem 5 do 10% plate svakog meseca ostavljate sa strane.

Učenje umesto TV-a

Ponekad nije dovoljno samo otići na posao i raditi osam sati dnevno. Onda uveče dođete kući i gledate televiziju do kasno, umesto da pametnije iskoristite to vreme. Zapravo, najuspešniji ljudi nikada ne prestaju da se edukuju, posebno vezano za finansije, i ne čekaju "određeni momenat" za to.

Merite štednju u procentima

Šta to znači? Ne postoji jedno pravilo koje nalaže kako i koliko treba štedeti, a suma koja se predlaže kao bazična za štednju na mesečnom planu uglavnom ne odgovara svima. Dakle, 100 evra ostavljenih sa strane neće jednako "teško pasti" onome ko radi za 500 i onome koje zarađuje 1.000 evra. Stoga se vodite procentima.

plan novac biznis

Foto: Shutterstock

I najvažnije - potrudite se da saznate gde će vas toplo dočekati i ko vam kakvu dobrodošlicu sprema.

Ako ste brucoš, raspitajte se o fakultetu, ali i mestima oko njega, kafićima, navikama starijih kolega, u koju čitaonicu ići ili gde je najbolja pekara. Ukoliko gledate novi dom, pogledajte i komšiluk, ima li park u blizini, kakvo je dvorište zgrade, da li stanari neguju zajedničke aktivnosti.

Vreme je i odmora, a pozajmice su sasvim u redu, zato uzmite taj keš kredit i pravac na more.

Ukoliko tražite mesto gde ćete se osetiti zaista posebnim i biti u mogućnosti da odaberete najbolje za sebe, ali i da nađete saveznika dok prolazite kroz životne promene, znajte da vas u OTP banci očekuje jedinstvena dobrodošlica. Na jednom mestu pronaći ćete široku lepezu paketa koji nude brojne pogodnosti.

Prestiž, Praktik, Klasik su paketi računa na koje će klijenti moći da ostvare popust od 50 odsto, a koji traje tri meseca, dok Fluo omogućava studentima da pored dinarskog tekućeg, na raspolaganju imaju i devizni račun u evrima, koje mogu da podižu na bankomatima.

Dodatno, zahvaljujući ponudi stambenih kredita OTP banke, klijenti će moći da pređu na fiksnu kamatu i da budu zaštićeni od oscilacija varijabilne kamatne stope. Banka je pripremila i dinarski keš kredit čija naknada za puštanje iznosi svega 0,95 odsto.

Klijenti će moći da koriste 50 odsto popusta na kreditnu karticu Masterata ili Visa Gold olimpijsku kreditnu karticu. Takođe, tokom pandemije, lansiranje novih proizvoda i usluga, kao što je aplikacija OTP banke m-bank, omogućilo je korisnicima da, bez odlaska u ekspozituru, brzo i efikasno završe svoje bankarske obaveze.

Više informacija o paketima OTP banke možete pronaći na sajtu: https://www.otpbanka.rs/dobro-dosli/

Video: Sa njom zaboravite na stres: Upoznajte četvoronožnog psihologa

 

(Telegraf Biznis/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>