• 1

FED na ozbiljnom testu: Preti im dupla inflacija, kamatne stope i dalje blizu nule

Rasprava o tome kako oblikovati postpandemijsku monetarnu politiku tek je započela, a odluke se ne očekuju pre jeseni

  • 1
FED - Federalne rezerve Foto: Shutterstock

Federalne rezerve (FED), centralni bankarski sistem Amerike, odnosno Sjedinjenih Američkih Država, sada se suočavaju sa duplom inflacijom ili sa pojavom "twin inflation", kako je opisuje Rojters.

Naime, rizici se umnožavaju kako se virus kovid-19 širi, a lanci snabdevanja su u posrnuću.

FED je na raskršću, oko toga kako da odgovori na rastuće cene, pri čemu se taj rast odvija velikom brzinom, i probleme nastale usled globalno poremećenih lanaca u snabdevanju.

Zvaničnici FED-a će, nakon dvodnevnog sastanka, verovatno potvrditi da su snažni oporavak SAD i planiranje za eventualnu promenu politike i dalje u toku. Ali novi rizici, koji prete usporenom rastu i višim cenama, znače da je "ružičasta budućnost" viđena u junu - sada manje sigurna.

Rasprava o tome kako oblikovati postpandemijsku monetarnu politiku tek je započela, a odluke se ne očekuju pre jeseni, dodaje britanska agencija. Ali, otkako se FED sastao pre samo šest nedelja, stvari su se značajno promenile zbog rastućeg delta soja virusa korona.

Sve i da je ono najgore od aktuelne pandemije više koncentrisano u zajednicama gde je manje vakcinisanih, ekonomisti vide da to potencijalno menja potrošače i utiče na njihovu spremnost da troše i putuju.

Angela Merkel, Džo Bajden Džo Bajden, predsednik SAD / Foto: Tanjug/AP

Federalne rezerve nastavljaju da kupuju 120 milijardi dolara državnih obveznica svakog meseca i da drže svoju kamatnu stopu blizu nule, a to su mere uvedene još u proleće 2020, da bi ekonomija ojačala u doba pandemije.

Neki zvaničnici FED-a već osećaju da je vreme da se povuku iz te politike zbog neočekivanog tempa nedavnih povećanja cena, a trgovanje na tržištima obveznica poslednjih nedelja pokazalo je da se investitori klade da će FED, možda, morati da ubrza izlazak iz kriznih programa.

EU takođe i dalje "grca". Naime, nedavno je održana sednica Evropske centralne banke (ECB), na kojoj nije bilo značajnih promena naboljeKamatne stope ostale su nepromenjene.

Video: Oblikujmo budućnost: Kako su sve kompanije postale IT kompanije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>