• 10

Let u kosmos bio je tek start: NASA nema novca za pohod na Mesec, Bezos uskače s 2 milijarde dolara?

Ugovor predviđa izgradnju sistema za sletanje koji bi nosio astronaute na lunarnu površinu najranije 2024. godine

  • 10
Blue Origin raketa

Foto: Tanjug/AP

Najbogatiji čovek planete, Džef Bezos, ponudio je da pokrije troškove NASA-e - vredne čak 2 milijarde dolara - kako bi ta svemirska agencija ponovo razmotrila mogućnost da sa njim potpiše ugovor za izgradnju vozila za sletanje na Mesec.

Podsećamo, Bezos je 20. jula ostvario svoj dugogodišnji san da poleti u kosmos. To je učinio preko svoje kompanije "Blue Origin", odnosno raketom "New Shepard". Sa njim je na tom letu bilo još troje putnika.

Ali, vratimo se na još aktuelnije vesti. NASA je, naime, u aprilu dodelila taj ugovor Ilonu Masku i njegovoj kompaniji "SpaceX", a odbila ponudu Bezosovog "Blue Origin"-a.

Ugovor predviđa izgradnju sistema za sletanje koji bi nosio astronaute na lunarnu površinu najranije 2024. godine, piše BBC. Možda je bilo očekivano da u projektu učestvuju obe kompanije, ali je Agencija zbog manjka sredstava u mogućnosti da ugovor dodeli samo jednoj.

NASA je dobila svega 850 miliona dolara, od 3,3 milijarde koje je zatražila od Kongresa, za izgradnju vozila za sletanje na Mesec.

U pismu administratoru NASA-e, Bilu Nelsonu, američki milijarder i osnivač "Amazona", naveo je da će "Blue Origin" premostiti nedostatak budžetskog finanasiranja - i to odricanjem od svih isplata u tekućoj i tokom naredne dve vladine fiskalne godine, u iznosu od 2 milijarde dolara, kako bi program bio vraćen "na pravi put".

Precizirao je da ta ponuda ne podrazumeva odlaganje, već potpuno i trajno odricanje od isplata.

Video: Bezos leteo u svemir: Jedan od najbogatijih ljudi otvorio vrata za komercijalne letove u kosmos

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrki

    27. jul 2021 | 09:02

    Bezos je sa 40tak milijardi kapitala, za 2 godine ,,otišao" na oko 180 milijardi. Prodao 5-6 hiljada elektro-auta i eto....A Tojota, WV, Mercedes i.t.d. prodaju na desetine hiljada auta i ne zarade toliko. Znači neko tu mnooogo laže. Pitanje je odakle mu novac...

  • Srbin

    27. jul 2021 | 08:33

    Sta je to problem otici na mesec, s' obzirom da su vec jednom bili ako su bili.

  • Mesec

    27. jul 2021 | 09:21

    Evo rešenja ... Nek uzmu vozila iz prethodnog sletanja na mesec 😂

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>