• 4

Javni sektor u SAD nije primoran na vakcinaciju, ali im se nova protivna mera verovatno neće dopasti

Rok za vakcinaciju je 13. septembar, kada u gradu Njujorku počinju da rade škole, a aktuelna norma odnosi se i na Kaliforniju

  • 4
nastavnica, škola

Foto: Freepik

Grad Njujork i savezna američka država Kalifornija tražiće od svih zaposlenih u javnom sektoru, uključujući nastavnike i policajce, da se vakcinišu protiv virusa korona do sredine septembra.

Kako su u odvojenim saopštenjima najavili gradonačelnik Njujorka, Bil de Blazio, i guverner Kalifornije, Gevin Njusom, u protivnom će biti potrebno da se testiraju na kovid-19 na nedeljnom nivou.

Procenjuje se da bi to moglo obuhvatiti oko 340.000 zaposlenih u javnoj administraciji Njujorka i oko 246.000 zaposlenih u državnoj upravi Kalifornije, piše Glas Amerike.

Uprkos tome što vakcinacija nije obavezna i nijedan zaposleni neće biti primoran da se vakciniše, zvaničnici veruju da će nelagodnost zbog nedeljnih testiranja zaposlene u javnom sektoru navesti da se vakcinišu.

Rok za vakcinaciju je 13. septembar, kada u gradu Njujorku počinju da rade škole.

Grad se na povlačenje takvog poteza odlučio usled porasta broja slučajeva kovida, podstaknutih zaraznom delta varijantom od kraja juna, kada je dnevni prosek novoobolelih povećan za više od 300 odsto.

vakcina, kovid 19

Foto: Freepik

Protekle sedmice, grad Njujork je najavio da će uvesti vakcinaciju ili nedeljno testiranje za zaposlene u bolničkom sistemu. U međuvremenu, Sekretarijat za pitanja veterana postao je prva federalna agencija koja je najavila obaveznu vakcinaciju zaposlenih.

U SAD je u subotu zabeležena 51 hiljada novozaraženih, što je povećanje od 172 odsto u odnosu na protekle dve nedelje, a dnevno umire oko 250 ljudi.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D60

    27. jul 2021 | 08:34

    Kakva sprdnja ,nije obavezna ali uvek ima "ali".To ali nije nista drugo do ucena..Krenula igra po svetu a gde je igra tu su nasi poltroni medju prvima.

  • Sale71

    27. jul 2021 | 09:49

    Bolje da testiraju vakcinisane,biće interesantnije.

  • Ratar

    27. jul 2021 | 10:06

    Tako mozemo i ovde. Nema obavezne ali nedeljno da antivaxeri rade pcr o svom trosku. To je u skladu sa zakonon i posteno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>