• 24
 ≫ 

Vučić najavio 3 nove mere za podsticaj rađanja: Biće uvećane novčane naknade za trudnice i porodilje

 ≫ 

Istakao je i da mnogo zemlje imaju veliki rast javnog duga, a da Srbija želi da podstakne potrošnju i pomogne sopstvenu privredu na svim poljima

  • 24
Trudnica, beba, avion, porođaj

Foto: Shutterstock

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izrazio je danas uverenje da će do početka septembra biti usvojene nove mere za dalji podsticaj rađanja u zemlji.

Kako je pojasnio, reč je o tri promene, a to su uvećane novčane naknade za trudnice i porodilje, zatim rešavanje određenih zakonskih poteškoća koje se tiču zarada trudnica i porodilja, te uprošćavanje birokratskih procedura za vantelesnu oplodnju.

Kako je naveo, to je pre svega važno za našu ekonomiju.

Dalje, predsednik se osvrnuo na druge finansijske aspekte, kao što je pomoć punoletnim građanima od 20 evra, do kraja godine. 

- Što se tiče dodatne podrške od 20 evra, u čemu je problem? Dali smo u komadu 100 evra i ljudi su to prihvatili. Ono što je važno jeste da nam javni dug ne ide iznad 60 odsto - rekao je predsednik Srbije.

Istakao je da mnogo zemlje imaju veliki rast javnog duga, a da Srbija želi da podstakne potrošnju i pomogne sopstvenu privredu na svim poljima. "Znate li koliki je sada javni dug Italije? Neću da govorim o Grčkoj gde je prešao 240 odsto. Javni dug Italije je 160 odsto, a Španije - prešao 125 odsto...", rekao je Vučić.

- Mi ovim merama podstičemo sve naše sektore i time pokazujemo da bez povećanja javnog duga možemo da podignemo stopu rasta - dodao je Vučić. Kaže i da će javni dug, sa rastom od 6 odsto, biti na nivou od 59,3 odsto. Ako rast, pak, bude 7 odsto - onda će javni dug biti ispod 58 procenata.

Dotakao se i pitanja divlje gradnje u zemlji, rekavši da je u prethodnih 5 godina legalizovano oko 250 hiljada objekata.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Geras

    27. jul 2021 | 13:19

    Koji bre potsticaj imam 3 deteta... Da bi odgajio treba mi 200000 mesečno... I to da ne živim ništa specijalno.... Dete se razboli sirup je 1000 dinara.... Troje cipele... Troje patike... Majce... Mi pričamo o potsticaju...ma dajte bre ova država je sramotna....kada ste usvojili zakon da treće dete dobija 12000 do 10 godine... Moje dete se rodilo 10 decembra a važilo je od 25 i šta sad.... Nista.... Sto svi roditelji nisu dobili retroaktivno....majke sa 4-oro dece nacionalnu penziju... Mi pravimo stadion fudbalski samo ne znam ko ce tu da igra.... A ne mislimo na budućnost..... I pričamo sada o podsticaju.....

  • Mirjana

    27. jul 2021 | 13:01

    Samo vratite oteto i ne smanjujte trudnicama i porodiljama plate.

  • Љуба

    27. jul 2021 | 13:06

    Само Ви уредите институције да буду у служби мајки породиља и родитеља,а не родитељи робови шалтера и мрзовољних службеника. О електронском упрошћавању не треба ни говорити..само немојте као г-ђа премијерка што је унапредила е-управу,па добисмо опет редове за пасоше и личне карте. То ће за почетак бити довољно.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>