• 1

"Hoćemo punu i jeftinu legalizaciju 2,5 miliona bespravnih objekata. Ipak, 10% mora biti uklonjeno"

Kaže da će država moći da naplati mnogo više poreza kada ti objekti budu prijavljeni

  • 1
gradnja

Foto: Freepik

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, poručio je danas da postoji namera da se sprovede puna i jeftina legalizacija oko 2,5 miliona bespravnih objekata, ali i da će oko 10 odsto njih morati da bude uklonjeno, jer ne mogu da se legalizuju.

Na pitanje novinara da li će se dekretom rešiti legalizacija i da li je je katastarska legalizacija model po kojem se stavlja tačka na taj problem, Vučić je rekao da se priprema legalizacija i da će se tek videti na koji način će država pokušati jednom zauvek da reši taj problem.

Dodao je da tu ima dosta problema i da je u prethodnih pet godina legalizovano oko 250.000 objekta, što je "užasno mali broj, ali i najveći uspeh do sada".

- Želimo punu i jeftinu legalizaciju, da ljudi plaćaju porez na imovinu, nama nisu potrebni jednokratni i brzi prhodi, ne želimo da to bude izvor korupcije za lokalne funkcionere. Želimo da imamo prijavljene objekte i da skoči cena tim objektima i da imaju koristi njihovi vlasnici. Ipak, postoji 10 odsto objekta koje nije moguće legalizaovati i koji će morati da budu uklonjeni - naveo je predsednik.

Kaže da će država moći da naplati mnogo više poreza kada ti objekti budu prijavljeni.

- Od 2,5 miliona objekata, da imate dva miliona novoprijavljenih objekta, to je ogroman uspeh uz istu visinu poreza - istakao je Vučić i dodao da će građani imati veliku korist jer će "moći da prave normalne kuporodajne ugovore za svoje objekte i neće imati nikakav problem sa državom".

Video: Nelegalna gradnja je decenijski problem Srbije, kako ga rešiti?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Žile

    28. jul 2021 | 14:37

    Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 godina. Pre su za rušenje nego za legalizaciju. Ludilo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>