• 1
 ≫ 

Pristup vakcinama protiv kovida nastavlja da produbljuje jaz između bogatih i siromašnih nacija

 ≫ 

MMF upozorava da ni u zemljama sa vrlo niskim nivoom zaraze ekonomski oporavak nije osiguran sve dok virus cirkuliše negde drugde

  • 1
vakcine, kovid 19

Foto: Freepik

Ekonomske perspektive bogatih i siromašnih zemalja dodatno su nastavile da se razilaze, zbog različitog pristupa vakcinama protiv kovida-19, naveo je Međunarodni monetarni fond (MMF).

U novoj proceni globalnih izgleda, MMF kaže da se "svet sve više deli na dva bloka". Poboljšali su prognoze rasta za razvijene ekonomije za ovu godinu, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, piše BBC.

Ali, oslabili su izgledi za mnoge zemlje u razvoju. MMF navodi da postoji podela između onih zemalja koje se mogu nadati daljoj normalizaciji aktivnosti kasnije ove godine (skoro sve napredne ekonomije) i onih koje će se i dalje suočavati sa ponovljenim slučajevima zaraze i rastućim brojem smrtnih slučajeva usled kovida.

Izveštaj kaže da je u bogatim zemljama skoro 40% stanovništva potpuno vakcinisano. U zemljama sa niskim prihodima, kažu, takvi čine "samo mali deo".

Za bogate zemlje zajedno, predviđa se da će rast ove godine biti jači za pola procentna poena. Međutim, za ostatak sveta stvari ne stoje tako dobro, što ostavlja globalnu prognozu za 2021. nepromenjenu na 6%. Sledeće godine dolazi do nadogradnje na 4,9%.

Međutim, MMF upozorava da ni u zemljama sa vrlo niskim nivoom zaraze ekonomski oporavak nije osiguran sve dok virus cirkuliše negde drugde. Još jedan faktor koji podstiče razilaženje između bogatih i siromašnih naroda jesu koraci koje su vlade preduzele da podrže ekonomski oporavak.

Video: Kako da budete produktivnji na poslu: Robot Buddy zna sve odgovore

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>