• 0

Top 3 tehnološka giganta pobila očekivanja s Volstrita: Epl ima najbolji kvartal od 1976. godine

Amazon takođe nastavlja dobro da posluje, nakon "cvetanja" u 2020. godini

  • 0
Apple, kompanija, logo

Foto: Tanjug/AP

Tehnološke kompanije su juče izašle sa izvanrednim rezultatima. Top 3 mesta zauzimaju Majkrosoft, Gugl (Alfabet) i Epl.

Kada je reč o divu koji je davnih dana osnovao Bil Gejts, njemu je prihod porastao 21% tokom drugog kvartala (april-jun), na 46,15 milijardi dolara, što je najveća tromesečna zarada ikada.

Na kraju svog četvrtog fiskalnog kvartala, Majkorosft je prijavio zaradu po deonici od 2,17 dolara. Sveukupno, analitičari su predviđali 1,92 dolara po akciji i 44,22 milijarde dolara prihoda.

Pre jučerašnjeg pada nakon trgovanja, deonice su pale 2 odsto, mada su na nivou cele 2021. porasle oko 28%. Takođe, Alfabet čiji je deo Gugl, zabeležio je rast zarade za 62 odsto, na 61,88 milijardi dolara.

To je svojevrsni rekord, budući da kompanija nije imala takav kvartalni skok, izražen u procentima, u poslednjih 14 godina. Zarada po deonici je 27,26 dolara. Analitičari su predviđali 19,24 dolara po akciji i 56,19 milijardi dolara prihoda. Akcije su u 2021. porasle oko 50%, a juče popodne su pale 0,5 odsto.

Treba pomenuti i uspeh Epla, koji je upisao najbolji rezultat vezan za treći fiskalni kvartal, i to u celoj svojoj 45-godišnjoj istoriji. Usled pojačane potražnje za uređajima, zarada je porasla na 21,7 milijardi dolara. Prihod po akciji iznosio je 1,30 dolara, u poređenju sa očekivanih 1,01 dolara.

amazon dostava

Foto: Shutterstock

Samo u trećem fiskalnom kvartalu, prihod Epla je skočio 36 odsto u odnosu na godinu dana ranije, na 81,4 milijarde dolara, a analitičari su ocenili da će biti 73,33 milijarde dolara.

Rast prihoda je bio vođen skokom prodaje Ajfon telefona u minula tri meseca - za gotovo 50 posto međugodišnje na 39,6 milijardi dolara, pri čemu su potrošači najviše kupovali premijum verzije 5G Ajfona.

Ipak, globalna nestašica čipova, koja je pogodila prodaju Mekintoš (Mek) računara i Ajpeda, počeće da utiče i na proizvodnju Ajfon uređaja, rekli su čelnici kompanije, prognozirajući usporavanje rasta prihoda.

Amazon takođe nastavlja dobro da posluje, nakon "cvetanja" u 2020. godini, kada je korona nametnula karantinske mere, a samim tim i potrebu za onlajn poručivanjem robe.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>