• 9

Sindikati odredili svoj prag: Krećemo u pregovore za minimalac od 40.000 dinara

Iznos potrošačke korpe raste za oko 1.000 dinara na godišnjem novou, ističu predstavnici sindikata

  • 9
Radnik, povećanje plate, dinari

Foto: Shutterstock, Telegraf

Član socijalno-ekonomskog saveta ispred Saveza samostalnih sindikata Srbije (S S S S) Duško Vuković je sa predstavnicima Samostalnog sindikata Čačka razgovarao o predstojećim pregovorima u Vladi Srbije o povećanju minimalne zarade, kao i potpisivanje kolektivnog ugovora u preduzeću Autoprevoz Čačak.

Kako je Vuković istakao za Tanjug, S S S S otpočeo je kampanju pod nazivom „Podigni minimalac”, a polazna osnova tog sindikata u pregovorima biće minimalac od 40.000 dinara.

- Sredinom avgusta otpočeće pregovori reprezentativnih sindikata, Unije poslodavaca i Vlade Republike Srbije oko iznosa minimalne zarade za 2022. godinu. Naš je stav da iznos minimalne zarade mora da se izjednači sa iznosom minimalne potrošačke korpe. Sam sadržaj minimalne potrošačke korpe ne može da omogući egzistenciju tročlane porodice. Žao nam je što je prethodnih godina iznos minimalne zarade nije postignut dogovorom, već jednostranom odlukom Vlade - rekao je za Tanjug Duško Vuković.

On je naveo da u proseku iznos potrošačke korpe raste za oko 1.000 dinara na godišnjem novou, pa minimalna zarada mora biti u skladu sa iznosom minimalne potrošačke korpe u tom trenutku, ali i da je važno da se sa rastom minimalne zarade procentualno povećavaju i zarade zaposlenih u svim sektorima.

- Polazna osnova S S S S u pregovorima biće minimalac od 40.000 dinara. Takođe mi imamo problem da se sa povećanjem minimalca smanjuju zarade ostalih zaposlenih, tako da pregovaramo sa Vladom da se utvrde plate za svaki sektor, da u svakom preduzeću sa rastom minimalne zarade rastu i plate ostalih zaposlenih - rekao je Vuković.

Video: Mali: Danas isplata treće polovine minimalca

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RoBot

    28. jul 2021 | 16:02

    To je jako dobro, ali privatnici koji imaju 1-2 zaposlena, nece moci to da placaju, sa pripadajucim nametima od strane drzave.

  • FANTOM

    28. jul 2021 | 18:18

    Ovih 40 000 dinara za minimalac važi samo za budžetske potrošače. Ovako da pojednostavim. Čistačica je koeficijent 1 i to ti dođe 40 000. Direktor nekog javnog sektora koeficijent 6 i to ti dođe 240 000 bez prekovremenih i procenta radnog staža. Kod privatnika je sasvim drugo. Prijavi te na minimalac kod države bez obzira na stručnu spremu i tvoju sposobnost kao i težinu posla koji obavljaš. Može a i ne mora da ti plaća regres, topli obrok, penziono i socijalno ili prevoz. Koga ovi sindikati predstavljaju? Oni su samo maska i produžena ruka vlasti koja kobajagi predstavlja radnike. Koeficijenti stručne spreme i platni razredi kod privatnika ne važe. Svi se vode kao nekvalifikovani kao da su bez škole ili sa četiri razreda osnovne škole. Zakon o radu se sprovodi samo u tačkama koje radnike obavezuju na rad i kaznene odredbe a o nagradama i stimilaciju za obavljene poslove u većem obimu u ugovoru nema. Sindikalno udruživanje u zakonu postoji ali kod privatnika je strogo zabranjen i znači otkaz. Izem ti takav zakon.

  • Cole

    28. jul 2021 | 17:29

    Platni razred spominju vec 10 godina pa ce tako i ove i nikad ga nece sprovesti.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>