• 9

Komšije izračunale svoju "dostojanstvenu platu": Sad su na dnu lestvice EU, a radnici odlaze preko

Najniže minimalce u Uniji imaju i Bugarska, Mađarska, Rumunija, Litvanija...

  • 9
kartica, novac, plaćanje

Foto: Freepik

Iako bi svako sebi, verovatno, dao najveću moguću platu, ipak treba biti svestan svoje uloge i pozicije u firmi, uslova na tržištu, standarda u zemlji.

To svakako ne znači da ne može bolje. Hrvati su se pozabavili time koliko zarada bi im bila dovoljna da mogu bezbrižno da žive, uštede i povremeno negde otputuju.

Minimalac u toj zemlji trenutno iznosi 4.250 kuna bruto (oko 550 evra), odnosno 3.400 kuna neto - i njega prima više od 52.000 radnika. Kako piše Slobodna Dalmacija, u poslednjih pet godina minimalna zarada je rasla više od 36 posto, ali je i dalje među najnižima u Evropskoj uniji.

Rađeno je i poređenje s nekim drugim zemljama, i zaključeno je da je u Sloveniji, recimo, zagarantovani minimalac - oko 940 evra, u Irskoj 1.700 evra, a u Luksemburgu čak 2.200 evra.

Hrvatska je na dnu EU lestvice, zajedno sa Bugarskom, Mađarskom, Rumunijom i Litvanijom. U Bugarskoj je minimalac 332 evra, u Mađarskoj 467 evra, dok Rumuni, odnosno Litvanci primaju 472, naspram 500 evra.

Predsednik Novog sindikata, Mario Iveković, kaže za hrvatski list da je "Hrvatska i dalje na evropskom dnu, te da tamo više nema domaće radne snage za sezonske poslove, već ljudi odlaze preko...".

Prema njegovim rečima, a na osnovu nekih proračuna, "dostojanstvena mesečna plata u Hrvatskoj trebalo bi da iznosi oko 1.380 evra (10.400 kuna)". Do te cifre u sindikatu nisu došli slučajno, već metodologijom koju su evropski sindikalci izrađivali šest godina, a koja je različita od nekadašnje sindikalne korpe.

Novac, pare, evri

Foto: Pixabay

Uključuje troškove stana, režije, hrane, školovanja, odeće, obuće, pristup zdravstvu, saobraćaju, zatim godišnji odmor i nešto malo štednje

Iveković dalje navodi da je "problem u velikoj diferencijaciji plata" gde je Hrvatska, kako kaže, gora od Azije. "Osvešćivanje njihovih radnika je proces koji traje više od dvadeset godina, i dok su se Evropa, SAD, Australija i drugi sistemski bavili problemom iskorišćavanja radnika u Aziji, zanemarili su nas".

Dodaje se i da je u Hrvatskoj prosečna zarada porasla zbog javnog sektora.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>