• 4

Zaboravite na Nemačku: U ovoj zemlji pada stopa nezaposlenosti, a tek će im trebati radnici

U drugom kvartalu je otvoreno oko 465.000 novih radnih mesta

  • 4
toledo, španija

Toledo, Španija / Foto: Freepik

Očekivanja izvoznika Nemačke malo su splasnula u julu, pri čemu je indeks izvoznih očekivanja u proizvodnom sektoru, koji izračunava ekonomski institut IFO, skliznuo na 24,5 poena sa 25 bodova u junu.

Pomalo je zavladao pesimizam u jakim evropskim ekonomijama kao što su ta zemlja i Austrija, a sa druge strane, u Španiji je došlo do pada stope nezaposlenosti u drugom kvartalu 2021. godine.

Do toga je došlo jer su kompanije povećale zapošljavanje nakon ublažavanja korona-mera, pokazuju današnji podaci Nacionalnog zavoda za statistiku (INE).

Stopa nezaposlenosti u periodu od aprila do juna spustila se na 15,26 posto, sa 15,98 procenata iz prethodnog kvartala, preneo je Rojters. Opšte je poznato da je Španija jedna od zemalja koje su zavisne od turizma, tj. ugostiteljstva i hotelijerstva, te će im sasvim sigurno tek faliti radne snage.

Španija je tokom 2020. bila značajno pogođena, te je stopa nezaposlenosti i dalje znatno iznad nivoa od 13,78 posto koji je upisan u četvrtom tromesečju 2019. godine, ali se oporavak nazire.

Vlada ove mediteranske države očekuje da će stopa nezaposlenosti pasti na 15 procenata do kraja tekuće godine i na 14 odsto u 2022, izjavila je ranije ove nedelje ministarka ekonomije, Nadia Kalvino.

U drugom kvartalu je otvoreno oko 465.000 novih radnih mesta, što ukazuje na to se ekonomija dobro oporavlja od negativne stope rasta u prvom kvartalu, od 0,4 procenta, kada je vlada pooštrila ograničenja kako bi suzbila nove talase zaraze.

Video: Milena i Milan su heroji iz sela Teočin: Ostali su bez oca, žive s bakom i obrađuju 5 hektara zemlje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • OnDE

    29. jul 2021 | 11:33

    Zivim u južnom delu Nemačke i oduvek svuda skoro za sve trebaji radnici i trebace, to je prosto

  • Veki

    29. jul 2021 | 12:29

    Ja zaradim 1000 evra u Beogradu kao prevodioc Nemackog a imam svoj stan !! Nemacka me nezanima !!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>