• 0

Čuveni Ever Given jutros stigao u Roterdam: Dogovor o odšteti postignut, a šta je sa letnjom odećom?

Egipatske vlasti okrivile su brodovlasnika i u početku tražile oko 900 miliona dolara odštete

  • 0
Suecki kanal bio je blokiran danima

Suecki kanal bio je blokiran danima / Foto: Tanjug/AP

Kontejnerski brod Ever Given, koji je danima blokirao Suecki kanal i potom nedeljama ometao globalnu plovidbu, stigao je u luku u Holandiji danas rano, čime je okončana tromesečna saga, odnosno vođenje pregovora o odšteti sa Egiptom i pošiljkom letnje ženske odeće za koju je kasno da "isprati" sezonu.

Gigantski brod koji nosi 18.000 kontejnerskih kutija tereta, jedno je od najvećih svetskih pomorskih plovila. Mesecima je, takođe, bio jedan od najpoznatijih u svetu, nakon što se njegov pramac zabio u istočnu obalu Sueckog kanala, a njegova zadnja strana se okrenula i "zasadila" na drugu stranu - blokirajući saobraćaj u oba smera.

Konačno, stigao je danas rano u Roterdam. Ever Given je prvobitno isplovio iz Jantijana u Kini, 8. marta. U pitanju je luka, udaljena oko 50 milja severno od Hongkonga.

Zaglavio se u Sueckom kanalu 23. marta, gde je proveo nedelju dana, zatvarajući ključni plovni put koji povezuje Sredozemno i Crveno more. Ta blokada je svetsku trgovinsku razmenu koštala mnogo, budući da prolaz čini 13% pomorske trgovine.

Usledio je globalni pomorski saobraćajni zastoj, s brodovima koji su se usidrili s obe strane plovnog puta. Drugi brodovi su se potpuno preusmerili oko kanala i krenuli drugim, dužim putem.

Multinacionalni tim od oko 600 inženjera i mornara, kao i najvećih tegljača na svetu, iskopali su, a zatim povukli brod koji je, zatim, mesecima bio usidren dok su trajali pregovori između vlasnika broda i egipatskih vlasti - o odgovornosti i obeštećenju. Nije objavljen nijedan izveštaj o nezgodi, a tačni uzroci blokade još uvek nisu poznati.

Vlasnik broda, egipatske vlasti i ostali stručnjaci za transport su u različitim su fazama navodili niz mogućih faktora, poput naleta vetrova, brzine plovila, širine kanala... Najavljeno je i njegovo proširenje.

Egipatske vlasti okrivile su brodovlasnika i u početku tražile oko 900 miliona dolara odštete. Preliminarni dogovor postignut je u junu i zahtevao je oko 200 miliona dolara, kažu ljudi upoznati sa sporazumom.

Video: Brod blokirao Suecki kanal: Ugrožena svetska ekonomija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>