• 13

Div se pita da li su vakcine održiv biznis: Ovaj put su podbacili i zaradili daleko manje od rivala

Troškovi u oblasti istraživanja i razvoja, uglavnom usmereni na vakcinu protiv korone, porasli su za 28 odsto

  • 13
AstraZeneka, Astra Zeneka, Fajzer, korona, vakcine, vakcina Foto: Tanjug/AP

Kompanija AstraZeneka ostvarila je u drugom tromesečju prihod od prodaje vakcina protiv kovida-19 od približno 900 miliona dolara, što je daleko manje od američkog rivala Fajzer, koji je u istom periodu inkasirao 7,8 milijardi dolara od prodaje svoje skuplje vakcine, izveštava FT.

Anglo-švedska farmaceutska grupa je, takođe, navela u saopštenju da su ulaganja u njihovu vakcinu umanjila zaradu. Dobit kompanije je, naime, podbacila u drugom kvartalu u odnosu na očekivanja analitičara, pri čemu je zarada iz osnovne delatnosti dostigla 90 centi po akciji, naspram prognoze ekonomista da će biti 92 centa.

Troškovi u oblasti istraživanja i razvoja, uglavnom usmereni na vakcinu protiv korone, porasli su za 28 odsto.

Međutim, ukupni prihodi iz svih delatnosti ove farmaceutske kompanije nadmašili su očekivanja i iznosili 8,2 milijarde dolara u izveštajnom tromesečju, što je 31 odsto više nego u istom periodu lani.

Narasli prihodi vođeni su rastom prodaje na tržištima u usponu i poslovanjem sektora onkologije.

Ovaj proizvođač lekova je ponovio danas da odlaže apliciranje za dobijanje licence za vakcinu protiv korone u SAD - za drugu polovinu godine, jer prikuplja dodatne podatake za podnošenje zahteva.

AstraZeneca i njen indijski partner u proizvodnji kažu da su do sada isporučili milijardu doza vakcina u 170 zemalja. Gigant se nada da će nedavnom kupovinom proizvođača lekova za retke bolesti, Aleksiona, podići prihode do kraja ove godine i predviđa dobit od 5,05 do 5,40 dolara po akciji.

Ranije danas, AstraZeneka je saopštila da "preispituje svoje mogućnosti u pogledu budućeg poslovanja sa vakcinama protiv kovida-19 i očekuje jasniju situaciju po tom pitanju do kraja godine".

- Istražujemo različite opcije - rekao je viši izvršni direktor kompanije, Rud Dober, i pojasnio da će do kraja 2021. situacija po tom velikom strateškom pitanju biti jasnija, te da se trenutno raspravlja o tome da li je posao sa vakcinama održiv za AstraZeneku u narednih pet ili 10 godina.

Video: Čadež: Obezbedili smo 10.000 vakcina i za privrednike iz regiona

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zac

    29. jul 2021 | 16:00

    Farmaceutska mafija utrkuju se ko ce vise zaraditi,ovaj svet je nacisto odlepio.

  • Map

    29. jul 2021 | 18:02

    Sta bi sa nasim Sputnjikom V sa Torlaka,nije valjda da ga je Putin zabranio

  • Delija

    29. jul 2021 | 17:42

    Ma da bre svake godine po 4 doze za svako godisnjs doba. Vakcine pa vakcine 🤦‍♂️

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>