• 5
 ≫ 

Zbog štapića "padne" 25 miliona stabala: Zato je kineska vlada uvela takse za restorane

 ≫ 

Pretpostavka je da su štapići, kao pribor za jelo, počeli da se koriste u vreme dinastije Han, a potom su u doba dinastije Ming ušli u širu upotrebu

  • 5
Azijska hrana, štapići

Foto: Shutterstock

Štapići za jelo su tradicionalni pribor koji se koristi u Aziji, ali i širom sveta, u restoranima koji se bave tom kuhinjom. Koriste se u paru i jednake su veličine, standardno oko 20 cm, mada mogu biti i veći.

Ipak, da li ste znali da postoje višekratni i jednokratni štapići?

Ovi prvi se restoranima svakako više isplate, jer je kineska vlada, kako bi smanjila proizvodnju/korišćenje - uvela porez od 5% na jednokratne štapiće.

Naime, u toj zemlji se godišnje proizvede oko 45 milijardi pari jednokratnih štapića za čiju proizvodnju je potrebno čak 25 miliona stabala, piše Seebiz.

Inače, najstariji sačuvani primerak potiče iz perioda dinastije Shang, a bio je od bronze i koristio se za kuvanje. Pretpostavka je da su štapići, kao pribor za jelo, počeli da se koriste u vreme dinastije Han, a potom su u doba dinastije Ming ušli u širu upotrebu.

Proizvodnja štapića je masovna, budući da se koriste u Kini, Japanu, Koreji, Vijetnamu, kao i u delovima Nepala, odnosno oblastima u kojima živi značajan broj Kineza (Tajland, Laos, Burma). Uglavnom se prave od bambusa, drveta i plastike, mada ima i onih od porcelana, metala, žada.

Video: Stavlja se ispod gel laka, ima pristup internetu, a podatke sam menjaš: Manikir sa mikročipom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Imela

    30. jul 2021 | 09:09

    Грета позвала Кинезе да одустану од традиционалних штапића и спасу дрвеће! Кинези су апеловали на Грету да се врати у школу,где ће научити да се они праве од бамбуса,бамбус је трава! Кинези су позвали Грету и њене пријатеље да не бришу гузу тоалет папиром,јер то је већ дрвеће!

  • Imela

    30. jul 2021 | 08:42

    To su podaci sa Wikipedije. Međutim to su zastareli podaci a i propagandna mašina zapada. Štapići se prave od bambusa isključivo za jelo u Kini po novom zakonu u zadnjih 20 god. Taoalet papir se pravi u svetu od papira i koliko se stabala poseče i pored recikliranog papira?

  • hogar

    30. jul 2021 | 07:10

    stapici se u Kini prave od bambusa a to je trava...... nije drvo

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>