• 0
 ≫ 

Vesić uputio Vladi predlog izmene Zakona: "Niko neće moći da gradi dok ne obezbedi osiguranje"

 ≫ 

"Svako ko gradi dužan da građevinski otpad predaje ovlašćenim operaterima"

  • 0
građevina, putevi, radovi, izgradnja, GRADILISTA RADNICI VRUCINA

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

građevina, putevi, radovi, izgradnja, GRADILISTA RADNICI VRUCINA

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić uputio je Vladi predlog izmene Zakona o planiranju i izgradnji.

U ime Skupštine grada Beograda uputio sam predlog za hitnu izmenu tri člana Zakona o planiranju i izgradnji, kako bi se obezbedila sigurnost građanki i građana, odnosno zaštita njihovih života i imovine, s namerom da se u budućnosti preduprede slične ili iste situacije kakve su se dogodile 2008. godine kada je srušena zgrada u Dubljanskoj ulici, kao i pre nekoliko nedelja kada je srušena zgrada u Vidovdanskoj ulici, rekao je Vesić, gostujući u jutarnjem programu Studija B.

– Beograd je predložio da se posle člana 149 doda novi član 149a, u kojem se predviđa obaveza investitora da pre prijave radova, odnosno početka izgradnje, pribavi polisu osiguranja objekta u izgradnji od svih rizika i osiguranja od odgovornosti prema trećim licima i stvarima trećih lica, polisu osiguranja od profesionalne odgovornosti pribavljene od izvođača radova kao i polisu osiguranja od profesionalne odgovornosti pribavljenu od stručnog nadzora. To znači, da prevedem na „srpski jezik”, da više niko neće moći da počne da gradi dok ne obezbedi osiguranje za sve susedne objekte. Ukoliko se desi bilo kakva šteta na objektima pored gradilišta vlasnici tih objekata je naplaćuju iz polise osiguranja – rekao je Vesić.

On je dodao da je Grad Beograd predlaže da se da se izmeni i član 158. u kojem se predviđa obaveza investitora da pre dobijanja upotrebne dozvole podnese „dokaz da je u toku izvođenja građevinskih radova postupano sa otpadom od građenja i rušenja u skladu sa propisima koji regulišu oblast upravljanja otpadom”.

– To znači da je svako ko gradi dužan da građevinski otpad predaje ovlašćenim operaterima i na deponijama koje su za to određene a ne kao do sada da pojedini investitori u sprezi sa firmama koje su pravile „divlje” i nelegalne deponije po čitavom gradu – rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Vesić.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>