• 8
 ≫ 

"Bajatović me dva dana maltretirao za vašu kompaniju, plate velike": Gasovod evropski projekat

 ≫ 

Stanica se gradi u okviru projekta izgradnje gasovoda od granice sa Bugarskom

  • 8
VELIKAPLANA VUCIC KOMPRESORSKASTANICA

Foto: Tanjug/Rade Prelic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas obilazi na izgradnji kompresorske stanice Velika Plana na gasovodu Balkanski tok koja se gradi između Velike Plane i Žabara.

- Zadovoljan sam. Godinama smo čekali da radimo ovako važne infrastrkturne projekte, a gasovod je svakako jedna od najvažnijih. Ovo je velika stvar za Srbiju - rekao je Vučić tokom obilaska radova i razgovora sa radnicima.

Istakao je da trenutno u Srbiji ima više od 80.000 gradilišta, kao i da samo na gradilištu Moravskog koridora ima oko 2.500 radnika dnevno. Vučić je primetio da je državni put od Velike Plane do Žabara dosta loš i tražio da se uradi preostalih devet kilometara.

Kompresorska stanica "Velika Plana" je jedina kompresorska stanica na trasi ovog gasovoda kroz Srbiju koji od Bugarske, gde se spaja sa Turskim tokom preko naše zemlje, vodi do Mađarske i srednje Evrope. Obilasku radova prisustvuju generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, direktor Gastransa Igor Jolkin i ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko.

Bajatović je rekao se ta stanica radi po najsavremenijem standardu za zaštitu od požara i da je procenat izgradnje sada 87,4 odsto. Bajatović je kazao da je plan da se odatle dalje gasifikuje istočna Srbija.

Vučić je pitao Bajatovića za gasifikaciju Valjeva, koji je rekao da se radi na izradi plana, projektovanju i da počinje eksproprijacija zemljišta. Kada je reč o gasifikaciji na potezu od Leskovca do Vranja, Bajatović je rekao da su pripreme u toku i da bi trebalo od oktobra da počnu da rade taj deo.

Vučić je zatražio od Bajatovića da se razvede gas i za Surčin, Belu Crkvu i Kovačicu.

Bajatović je kazao da je na gradilištu kompresorske stanice "Velika Plana" angažovano oko 1.500 radnika dnevno.

Vučić je obilazeći radove naveo i da mu se učinilo da se traže velike plate i da kompanija koja je angažovana na izvođenju radova ima velike troškove.

- Dva dana me Bajatović maltretirao za vas. Zalagao se - naveo je Vučić.

Početkom meseca Srbijagas i mađarska gasna kompanija FGSZ spojile su cevi Balkanskog toka, čime je kompletirana čitrava trasa Balkanskog toka.

Gasovod evropski projekat, doprineće energetskoj bezbednosti

 

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko naglasio je da se nalaze na evropskom gradilištu na kojem se gradi evropski projekat.

Prema njegovim rečima, gasovod se potpuno uklapa u sve standarde, a obezbeđivaće više svega što se uklapa u pojam energetske bezbednosti u Srbiji, Bugarskoj i Mađarskoj.

"Povećaće energetsku bezbednost i u centralnoj Evropi, ali i u drugim delovima Evrope. Ovo je velika stvar, ovde se vidi da je ovo ustvari evropski projekat u Srbiji koja se zalaže za snabdevanje i sebe, ali i drugih", dodao je Bocan Harčenko.

Ističući da se to da se nalaze na evropskom gradilištu pokazuju i firme koje rade, a koje su i iz Nemačke, Italije, Srbije, Rusije, kao i da su radnici iz mnogih zemalja, Bocan Harčenko je kazao da je ovo privredni projekat i da tu nema mesta politici, bez obzira na sve negativne komentare koji su se mogli čuti.

"Svi radimo zajedno", kazao je Harčenko i dodao da će sve biti završeno u roku, odnosno u oktobru.

"Srbija će dobiti novi gas, postaće i zemlja za transport gasa što znači i povećanje prihoda i ekonomskog, privrednog, pre svega, ali i političkog statusa", ukazao je Harčenko.

Prema planu, trebalo bi da prve količine tranzitnog ruskog gasa kroz našu zemlju do srednje Evrope poteku 1. oktobra. Dužina gasovoda kroz Srbiju od Zaječara, gde ulazi iz Bugarske, do Horgoša gde se spaja s mađarskim delom trase je 403 kilometra.

Na teritoriji Srbije osim ove kompresorske stanice, izgrađeno je 18 blok stanica, četiri prijemno-otpremna čistačka mesta i četiri merne stanice.

Na kompresorskoj stanici obavlja se filtracija, prečišćavanje gasa od mehaničkih primesa i sabijanje gasa i njegovo hlađenje radi daljeg transporta sa zadatim parametrima temperature i pritiska kroz magistralni gasovod do sledeće kompresorske stanice.

Za ceo gasovod kroz Srbiju upotrebljeno je 190.000 tona cevi velikog prečnika, izgrađeno je 12 prelaza preko velikih vodenih prepreka, uključujući Dunav u dužini od 1.400 metara, što je evropski rekord.

Realizacija projekta trajala je od 2019. do 2021. godine, a prema planovima gasovodom će prolaziti do 12,4 milijardi kubika gasa godišnje za potrebe Srbije i zemalja EU.

Investitor projekta je Gastrans, zajedničko preduzeća Gasproma i Srbijagasa.

Kompresorsku stanicu "Velika Plana" gradi firma IDC.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Manjača

    30. jul 2021 | 11:59

    A gdje je ministarka energetike ?

  • Dragan

    31. jul 2021 | 03:08

    Završetak radova i puštabje novog gasovoda nestrpljivo očekuju i građani a i privrednici.

  • Suncica

    30. jul 2021 | 17:09

    Ponosni smo sto se kompresorska stanica u Velikoj Plani gradi i izgradjuje, to nam je garant energetske bezbednosti.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>