• 0

Kažu da je postao izdajnik malih ljudi: Debakl Robinhuda prvog dana lansiranja na berzu

U prvih pola sata akcije su pale za oko 5% na oko 36 dolara

  • 0
Brokersko društvo Robinhood

Foto: Shutterstock

Kompanija Robinhud ne pristaje da privlači pažnju javnosti od početka ove godine. Posle afere sa akcijama kompanije GameStop, koje su mali ulagači masovno kupovali preko ove online platforme za trgovinu papirima od vrednosti u pokušaju da naude velikim investicionim fondovima, stigla je i kazna oja je najveća novčana u istoriji Volstrit trgovanja.

Kompanija je upravo izašla i na berzu i doživela mali debkl. Akcije su zatvorile dan 8% niže u prvom danu trgovanja, na 34,82 dolara.

Podsetimo, akcije Robinhuda počele su trgovanje u četvrtak pod oznakom HOOD, otvarajući se na javnim tržištima po ceni od 38 dolara po akciji. Cena akcija je takođe bila 38 dolara.

U prvih pola sata akcije su pale za oko 5% na oko 36 dolara. Očekivalo se da će akcije koštati između 38 i 42 dolara, što bi dodalo kompaniji procenu od 32 milijarde dolara.

Neobičnim potezom, kompanija je ponudila oko trećine svojih akcija korisnicima. Obično kompanije ne nude akcije redovnim investitorima direktno. Umesto toga, neko ko želi da kupi akcije kompanije na IPO dan, jednostavno ih stavlja na javna tržišta kao i bilo koja druga akcija.

Zbog GameStopa porasla zarada više od 300 odsto 

 

Prema zvanično objavljenom obrascu S-1, finansijsko stanje kompanije je veoma zdravo.

U kalendarskoj 2020. godini ostvaren je rast prihoda od čak 245%, sa 278 na 959 mil USD. S druge strane, neto profit je iznosio 7 mil USD, u poređenju sa 107 miliona gubitka iz 2019. godine.

EBITDA, odnosno profit prije troškova poreza, taksi i amportizacija, iznosio je 155 miliona u poređenju sa 74 mil USD gubitka iz prethodnog mernog perioda.

Objavljeni su i podaci iz prva tri meseca ove godine. Na kraju tog perioda desio se nagli skok popularnosti platforme uzrokovan slučajem GameStop – zarada je porasla za 309% u odnosu na period januar-mart 2020. godine, sa 128 na 522 miliona dolara.

Preko platforme Robinhud može onlajn da se trguje akcijama i drugim papirima od vrednosti, ali i kriptovalutama, bez obaveznog minimuma na nalogu korisnika, kako je često slučaj u zvaničnim brokerskim društvima.

Kompanija je pre lansiranja na berzu bila procenjena na tržišnu vrednost od oko 40 mlrd USD, saglasni su bili Forbes i FT. Ima oko 14 miliona korisnika, koji imaju u proseku po 3.500 USD na svojim računima.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>