• 3

Na posao od januara: Raspisan konkurs za 50 javnih tužilaca

Prema Zakonu o javnom tužilaštvu, javne tužioce na predlog Vlade bira Narodna skupština na period od šest godina i može biti ponovo biran

 • 3
Sudija, sudski čekić, presuda

Foto: Shutterstock

Državno veće tužilaca raspisalo je oglas za izbor 50 javnih tužilaca u Srbiji, među kojima i za tužioca za organizovani kriminal i višeg javnog tužioca u Beogradu, navodi Tanjug.

Javni tužioci biće birani na mandat od šest godina, a na funcije bi trebalo da stupe od 1. januara 2022. godine. Kandidati mogu svoje prijave da podnesu DVT u roku od 15 dana od dana objave oglasa u "Službenom glasniku Srbije" 30. jula.

Pored tužioca za organizovani kriminal i višeg Javnog tužioca u Beogradu, biraće se i glavni tužioci za još 18 viših javnih tužilaštava: u Valjevu, Smederevu, Zrenjaninu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Šapcu, Kragujevcu, Jagodini, Kruševcu, Kraljevu, Čačku, Novom Pazaru, Nišu, Vranju, Leskovcu, Negotinu i Prokuplju.

Na ovom oglasu biraće se i glavni tužioci za Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu i Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, kao i još 27 osnovnih javnih tužilaštava u Obrenovcu, Lazarevcu, Ubu, Smederevu, Novom Sadu, Bačkoj Palanci, Zrenjaninu, Bečeju, Kikindi, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Senti, Kragujevcu, Aranđelovcu, Jagodini, Paraćinu, Kruševcu, Raški, Gornjem Milanovcu, Novom Pazaru, Užicu, Požegi, Požrevcu, Velikom Gradištu, Vladičinom Hanu, Leskovcu i u Lebanu.

Prema Zakonu o javnom tužilaštvu, javne tužioce na predlog Vlade bira Narodna skupština na period od šest godina i može biti ponovo biran. Vlada predlaže Narodnoj skupštini jednog ili više kandidata za izbor na funkciju javnog tužioca, i to sa liste kandidata koju utvrđuje Državno veće tužilaca (DVT).

Državno veće tužilaca dostavlja Vladi listu jednog ili više kandidata za izbor na funkciju javnog tužioca. U slučaju da DVT predloži Vladi samo jednog kandidata, Vlada može vratiti predlog DVT, kaže Zakon.

Pored propisane dokumentacije, kandidati uz prijavu na konkurs dostavljaju i program organizacije i unapređenja rada javnog tužilaštva. Kandidat koji je već nosilac javnotužilačke funkcije ne podnosi dokaze o ispunjenosti uslova za izbor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Oki

  31. jul 2021 | 12:15

  Kakvasvrha od njih kad ne učestvuju u istragama samo potpisuju i uzimaju plate i prekovremene..... Tužilac mora da učestvuje u istrazi a ne da čeka na gotovo.....

 • O

  31. jul 2021 | 12:56

  Odmah svi po 50 plavih koverata

 • 🤣🤣🤣

  31. jul 2021 | 12:54

  Sad ce Zagorka da ima pune ruke posla kad nagrnu vezarice 🤣🤣🤣

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>