• 21

"Radnike Geoksa država neće ostaviti na cedilu": Uskoro sastanak i zbog Jat tehnike

"Još jednom jasno poručujem svim radnicima u Geoksu da ih ni vlada ni predsednik Srbije neće ostaviti na cedilu", rekla je premijerka

 • 21
Ana Brnabić

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Ana Brnabić ponovila je danas da Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić neće ostaviti na cedilu radnike kompanije Geoks, koja je najavila zatvaranje fabrike u Vranju, i navela da veruje da će Vučić uskoro izaći s rešenjem tog problema i da će zaposleni imati bolje plate i uslove rada.

Brnabić je podsetila da je predsednik Vučić najavio da je posetiti Vranje oko 15. septembra i da veruje da će uskoro izaći sa nekim rešenjem, jer, kako kaže, radi na tome.

- Još jednom jasno poručujem svim radnicima u Geoksu da ih ni vlada ni predsednik Srbije neće ostaviti na cedilu - rekla je premijerka u Beogradu odgovarajući na pitanja novinara.

Upitana da li će država i novom investitoru davati subvencije, ona je kazala da je bivša vlast pregovarala sa Geoksom i da je omogućila da ta kompanija isplaćuje minimalac radnicima, kao i da je dogovarala subvencije koje je, kaže, isplatila sadašnja vlast.

Premijerka je navela da se sistem subvencija u potpunosti promenio kada je Vučić 2014. postao premijer i da su subvencije države mogli da dobiju strani i domaći investitori samo ako je nivo plata najmanje 20 odsto veći od minimalne zarade.

- Ne može da dođe investitor koji će sve radnike držati na minimalcu i dobijati subvencije od države. Takođe, uvedene su bankarske garancije, oročcene na pet godina, tako da se subvencije isplaćuju u tranšama kada investitor ispuni obaveze - rekla je premijerka.

"Uskoro sastanak sa predstavnicima Avioprajma"

Brnabić je navela i da će uskoro imati sastanak sa predstavnicima kompanije Avioprajm, vlasnikom JAT tehnike koja je izgubila sertifikat za održavanje aviona koji lete iznad Evrope.

Sindikat JAT tehnike zbog gubitka sertifikata zahteva raskid ugovora sa tom kompanijom, a premijerka je kazala da veruje da će sve biti u redu i da može da se sastane i sa predstavnicima tog sindikata.

"Aviaprajm je jedna od najboljih kompanija u Evropi. Imaću uskoro sastanak sa njima, mogu da se sastanem i sa sindikatima, verujem da će sve biti u najboljem redu", rekla je premijerka u Beogradu odgovarajući na pitanja novinara o tom zahtevu i da li ima osnova za raskid ugovora.

Brnabić je dodala da je JAT tehnika godinama propadala, a da se u ovom trenutku razgovara o izgradnji dodatne pista kako bi, kaže, mogli da servisiraju širokotrupne avione.

(Telergaf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Darko

  Država poštuje sve svoje građane i uvek će da se zalaže da omogući radna mesta za sve

  1
  1

  Podelite komentar

 • Dragan

  Ako će zaposleni imati bolje plate i uslove rada baš ih briga što GEoks zatvara fabriku i odlazi.

  0
  2

  Podelite komentar

 • ozrenn

  SRBIJA NIKAD SVOJE RADNIKE NEĆE OSTAVITI NA CEDILU.

  2
  6

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke