• 1

Srbija u ekološkom dugu: Svet troši prirodne resurse, a mi do kraja godine trošimo tuđe

Samo u Brazilu izgubljeno je više od milion hektara prašume

  • 1
Ekologija zaštita životne sredine čist vazduh grad

Foto-ilustracija: Shutterstock

Svet je ove godine u ekološki dug ušao 29. jula, a Srbija danas, dva dana kasnije, po računici Mreže za globalni ekološki pokret, pošto je potrošila prirodne resurse koje ekosistemi mogu u godini da obnove.

Do kraja godine živećemo od resursa pozajmljenih od budućih generacija. Blokada izazvana pandemijom prošle godine dovela je do početnog naglog pada emisije ugljendioksida, dok je ove godine ukupni ekološki otisak povećan za 6,6 odsto.

Samo u Brazilu izgubljeno je više od milion hektara prašume. Globalni biokapacitet šuma smanjen je za pola procenta.

Na fotografiji ispod možete da vidite uticaj različitih zemalja širom sveta, kao i gde se koja nalazi:

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Plant Based News (@plantbasednews)

 

Zbog prekomerne potrošnje, industrije, poljoprivrede, ribolova, bacanja hrane, uništavaju se šume, reke, okeani, ugrožavaju prirodna staništa, dolazi do nestašice vode, zagađenja vazduha i zemljišta i zatrpavanja zemlje otpadom.

Globalno se reciklira samo 13 odsto otpada, a slično je i u Srbiji.

Ove godine Katar je prva zemlja koja je ušla u ekološki dug i to već u februaru. Sjedinjene Američke Države su u dugu od marta, a većina evropskih zemalja prirodne resurse potrošile su do maja.

- Da bismo pomogli u zaštiti naše planete i pomerili datum obeležavanja Dana prekoračenja Zemlje, moramo se pozabaviti izborom hrane. Ako bismo smanjili globalnu potrošnju mesa i potrošili više kalorija iz biljaka, mogli bismo drastično smanjiti količinu resursa koji su nam potrebni za održavanje naše planete - piše na Instagram profilu Plantbasednews.

Opširnije na zvaničnom linku Mreže.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    31. jul 2021 | 18:14

    Po tome i iznetim podacima ispada da Portugal urniše planetu! Ako 5 milliona ljudi pojede dve ipo planete... Ovi ostali su mala maca za njih...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>