• 1

Imate novac, a ne znate gde da uložite? Evo biznis ideje: Beograđani traže 4 ukusa

Postoje procene da bi tržište sladoleda u narednih šest godina, do 2027, trebalo da vredi skoro 92 milijarde dolara

  • 1
sladoled

Foto: Freepik

U poslednje vreme vlada ekspanzija ukusnih poslastica: od standardnih kolača i sladoleda, preko krofni i palačinki, pa do knedli i vafla. To je biznis koji teško može da propadne, ali morate da "gađate" pravu ciljnu grupu i da svojom originalnošću nadmašite konkurenciju.

Čak ni prodaja sladoleda ne mora biti sezonski posao, posebno imajući u vidu da se navike i ukusi potrošača menjaju. Tokom vikenda Beograđani uživaju na Festivalu sladoleda koji, naravno, privlači ogroman broj sladokusaca i lakše je "ispitati" tržište.

Šta se najviše traži i kupuje?

 

Prodavci kažu da Beograđani najčešće posežu za sladoledom sa egzotičnim ukusima kao što su mango, papaja, marakuja i pistaći. Dakle, jagoda, čokolada, lešnik i ostale standardne verzije - sada padaju u drugi plan.

Festival je otvoren od 10 do 22 sata, a cene sladoleda se kreću od 50 dinara (kugla), pa naviše. Ima 12 izlagača, i mogu se naći razni sladoledi: od onih na točenje do prefinjenih, italijanskih ukusa. Takođe, čitateljka nam je nedavno otkrila da se oduševila sladoledom sa ukusom meda i oraha koji je probala na Zlatiboru.

U tom maniru, domaći sladoled se dodatno kombinuje sa starinskim specijalitetima, odnosno može se naći ledena poslastica s makom, s ukusom štrudli iz bakine kuhinje, pa i sa ukusom žvake - što privlači najmlađe. Popularno je i naše "crveno zlato", tj. malina, zatim bela čokolada, ananas, dinja.

sladoled, kutija

Foto: Unsplash

Oni najkreativniji mogu se poigravati u nedogled, te tako praviti sladolede po uzoru na naše i svetske najpoznatije torte i kolače, kao i s raznim dodacima poput nugat krema, komadića čokolade, sa vanilom.

Globalno, tržište sladoleda vredi čak 57 milijardi dolara, što je podatak od pre nekoliko godina, a uz određeni stepen rasta: do 2024. trebalo bi da dostigne vrednost od 75 milijardi dolara. Kako piše, www.statista.com, u tom periodu tržište bi trebalo da uznapreduje čak 30 odsto.

S druge strane, sajt www.globenewswire.com predviđa da bi tržište sladoleda u narednih šest godina, do 2027, trebalo da vredi skoro 92 milijarde dolara.

Video: Da li ste znali da je danas dan sladoleda

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    1. avgust 2021 | 11:52

    U Beogradu teško da može da se nadje dobar sladoled. Ili bolje rečeno pravi sladoled a ne ovo sto se prodaje i sto je moderno

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>