• 0

Nikad sporiji rast prodaje: Fali im skladišta, a izdaci se gomilaju

U proteklih 12 meseci, kapitalni izdaci i zakup opreme skočili su 74% na 54,5 milijardi dolara, što je skoro dvostruko više od stope rasta pre godinu dana

  • 0
Amazon, Nemačka, logo, skladište

Foto: Tanjug/AP

Amazonu su naglo pale akcije, zbog čega je najveći akcionar kompanije i njen osnivač, Džef Bezos, u danu izgubio skoro 14 milijardi dolara. Sada je Bernar Arno opet najbogatiji na svetu.

I dok Bezos i dalje slavi uspeh svoje druge kompanije, "Blu Oridžin", te sprema nove svemirske pohode, sa vodećim e-trgovcem stvari ovih dana ne stoje baš najbolje.

Naime, Amazon mora da potroši milijarde dolara za proširenje skladišta i sistema isporuke, dodajući tako pritisak na svoje akcije koje su u petak pale 7 odsto, nakon što je prognoziran slabiji rast prodaje.

Kompanija iz SAD se utrkuje da zadovolji potražnju, iako se kupci sve više odlučuju za šoping van kuće, i tako se vraća na putanju pre karantina. Podsećamo, 2020. bila je plodonosna za gigante kao što je Amazon, jer je zbog mera karantina onlajn prodaja procvetala.

Amazon je prošle godine i zaposlio oko 100.000 novih lica, jer se drastično povećao obim posla, a slobodnog prostora im i dalje ponestaje. To je potvrdila i Andrea Lej, iz firme za optimizaciju e-trgovine "Ideoclick", prenosi Rojters.

"Čak i nakon što je Amazon skoro udvostručio svoju skladišnu i transportnu mrežu u prethodnih 18 meseci, očekuje značajna ulaganja, a da ne pominjemo troškove zapošljavanja i obuke osoblja. Tesno tržište rada primoralo je Amazon da ranije podigne plate i uvede tzv. signing bonus, kako bi privukao zaposlene na puno i nepuno radno vreme, kojih sada ima 1.335.000", rekao je CFO u Amazonu, Brajan Olsavski.

Amazon logo

Foto: Shutterstock

Amazonova potrošnja za prikupljanje dugoročnih dobitaka uz rizik kratkoročnog profita nalazi u priručniku koji je primenjivao više od 27 godina, ponekad iskušavajući strpljenje Volstrita. "Sporiji rast i povećana ulaganja čine akcije izazovnijim", kažu analitičari JPMorgan-a.

Amazon planira da u narednim godinama u svoju globalnu distributivnu infrastrukturu doda 517 objekata, prema logističkoj konsultantskoj kući "MWPVL International". Amazon nije komentarisao tačnost procena o kvadraturi, ali je rekao da se njegovo širenje infrastrukture već povećava. U proteklih 12 meseci, kapitalni izdaci i zakup opreme skočili su 74% na 54,5 milijardi dolara, što je skoro dvostruko više od stope rasta pre godinu dana.

Video: Štrajk u italijanskoj ispostavi Amazona: Ljuti jer ih kompanija ne štiti od korone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>