• 0

O ovome niko ne priča: Kriza udarila i na džepove vlasnika kućnih ljubimaca, evo zašto

Poskupele su razne sirovine, prehrambeni sastojci, metali, hlor, građevinski materijal, pa su tako veći i rashodi vezani za hranu za kućne ljubimce

  • 0
pas, hrana za pse Foto: Freepik

Aktuelna kriza izazvana kovidom-19 očigledno da nije udarila samo na hranu za ljude, već i na onu za kućne ljubimce jer, logično, generalno su poskupele sirovine.

Vlasnici pasa, mačaka i drugih životinja sada su na težem finansijskom ispitu, nego 2019. godine, a zapravo ih je i sve više među građanima širom sveta. Konkretno u SAD, vlasnici kućnih ljubimaca suočavaju se sa nestašicom hrane za životinje zbog povećane potražnje, na jednoj, i opterećenog lanca snabdevanja, na drugoj strani.

Poskupele su razne sirovine, prehrambeni sastojci, metali, hlor, građevinski materijal, pa su tako veći i rashodi vezani za hranu za kućne ljubimce: od početka pandemije došlo je do rasta cena od 20 odsto.

To pokazuju podaci američkog Instituta za hranu kućnih ljubimaca. Dalje se navodi da su više cene gotovih proizvoda povezane s poskupljenjem kukuruza, soje i mesa, a tome treba pridodati i sve veće troškove prevoza i radne snage.

U proleće 2021, cene američkog kukuruza i soje, ključnih sastojaka u hrani za mačke i pse, dostigle su najviše nivoe u poslednjih osam godina.

Institut je uputio pismo američkim poljoprivrednicima, gde upozorava na sledeće: "Neviđeno povećanje cena sastojaka i opreme ugrožava sposobnost američkih proizvođača hrane za kućne ljubimce da planiraju i sprovode strategije koje će osigurati punjenje američkih činijica za hranu za pse i mačke".

foto Pixabay Foto: Pixabay

Za vlasnike kućnih ljubimaca ova ograničenja u snabdevanju su novina, a prema podacima Američkog udruženja proizvoda za kućne ljubimce - oko 12,6 miliona domaćinstava iz SAD navelo je da su uzeli novog ljubimca od marta do decembra 2020. godine.

Takođe se navodi da su, u periodu od jula 2020. do ovog jula, potrošači iz Amerike dali maltene 26 milijardi dolara na hranu za kućne ljubimce, što je 4,7 odsto više u odnosu na isti period pre godinu dana.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>