• 0

O ovome niko ne priča: Kriza udarila i na džepove vlasnika kućnih ljubimaca, evo zašto

Poskupele su razne sirovine, prehrambeni sastojci, metali, hlor, građevinski materijal, pa su tako veći i rashodi vezani za hranu za kućne ljubimce

  • 0
pas, hrana za pse

Foto: Freepik

Aktuelna kriza izazvana kovidom-19 očigledno da nije udarila samo na hranu za ljude, već i na onu za kućne ljubimce jer, logično, generalno su poskupele sirovine.

Vlasnici pasa, mačaka i drugih životinja sada su na težem finansijskom ispitu, nego 2019. godine, a zapravo ih je i sve više među građanima širom sveta. Konkretno u SAD, vlasnici kućnih ljubimaca suočavaju se sa nestašicom hrane za životinje zbog povećane potražnje, na jednoj, i opterećenog lanca snabdevanja, na drugoj strani.

Poskupele su razne sirovine, prehrambeni sastojci, metali, hlor, građevinski materijal, pa su tako veći i rashodi vezani za hranu za kućne ljubimce: od početka pandemije došlo je do rasta cena od 20 odsto.

To pokazuju podaci američkog Instituta za hranu kućnih ljubimaca. Dalje se navodi da su više cene gotovih proizvoda povezane s poskupljenjem kukuruza, soje i mesa, a tome treba pridodati i sve veće troškove prevoza i radne snage.

U proleće 2021, cene američkog kukuruza i soje, ključnih sastojaka u hrani za mačke i pse, dostigle su najviše nivoe u poslednjih osam godina.

Institut je uputio pismo američkim poljoprivrednicima, gde upozorava na sledeće: "Neviđeno povećanje cena sastojaka i opreme ugrožava sposobnost američkih proizvođača hrane za kućne ljubimce da planiraju i sprovode strategije koje će osigurati punjenje američkih činijica za hranu za pse i mačke".

foto Pixabay

Foto: Pixabay

Za vlasnike kućnih ljubimaca ova ograničenja u snabdevanju su novina, a prema podacima Američkog udruženja proizvoda za kućne ljubimce - oko 12,6 miliona domaćinstava iz SAD navelo je da su uzeli novog ljubimca od marta do decembra 2020. godine.

Takođe se navodi da su, u periodu od jula 2020. do ovog jula, potrošači iz Amerike dali maltene 26 milijardi dolara na hranu za kućne ljubimce, što je 4,7 odsto više u odnosu na isti period pre godinu dana.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke