• 25
 ≫ 

"Velika stvar za Srbiju i početak nove ere": Američka kompanija gradi solarnu elektranu u Srbiji

 ≫ 

Predstoje ne laki razgovori oko uslova, rekao je Vučić

  • 25
solarna elektrana

Foto: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa čelnicima američke kompanije UGT Renewables LLC koja se bavi obnovljivim izvorima energije, nakon čega je potpisan Sporazum o saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

Na konferenciji je istaknuto da će se elektrana gaditi uz pomoć lokalne građevinske kompanije.

Vučić je izjavio da se pregovara sa američkom kompanijom UGT Renewables LLC, koja se bavi obnovljivim izvorima energije, da izgrade na 2.000 heketa solarne panele na desetak lokacija širom Srbije.

Tako bi se, rekao je, dobio dodatni gigavat struje i smanjila emisija ugljen-dioksida za 1,9 miliona tona godišnje.

Vučić je, nakon razgovora i potpisivanja memoranduma o razumevanja sa UGT Renewables LLC rekao da bi taj projekat bio početak nove ere i važan iskorak u budućnost za enegetsku bezbednost Srbije.

- Predstoje ne laki razgovori oko uslova i veruje da ćemo brzo završiti i da ćemo napraviti najbolji mogući dogovor - rekao je Vučić i dodao da bi nakon potpisivanja ugovora izgadnja trajala oko dve godine.

Kako je rekao, taj projekat je od presudnog značaja za ekonomski razvoj i uspeh u okvioru zelene agende Srbije.

Predsednik je kazao da dodatni gigavat struje čini tri procenata ukupne električne energije Srbije i to još iz obnovljivih izvora energije3.

- Time bismo smanjili broj štetnih gasova - za 1,9 miliona tona CO2. Ukupna emsiija CO2 u Srbji je 51 miliona tona. Ovo je veliko ulaganje i investicija koja doprinosi ekonomskom rastu Srbije - naglasio je Vučić.

Sporazum su potpisali potpredsenica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i finansijski direktor u kompaniji UGT Renewables LLC Piter Gudal.

Potpisivanju je prisustvovao i ambasador SAD Entoni Gofri.

Predsetavnici UGT Renewables predvođeni osnivačem i predsedikom Robertom Bermanom krajem marta su ministraki Mihajlović predstavili su neke od svojih značajnijih ulaganja u svetu i izneli predloge mogućih projekata postrojenja za proizvodnju solarne energije u Srbiji.

Ministarka Mihajlović je tada najavila skoro donošnje Zakona o obnovljivim izvorima energije kao pravnog okvira za ostvarivanje takvih projekata, koji je u međuvremenu donet.

Uskoro opširnije...

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran

    2. avgust 2021 | 11:40

    Zar mi to sami nemozemo ni da uradimo!?

  • Bajker

    2. avgust 2021 | 11:12

    Konacno neka normalna vest… da uradimo nesto dobro i korisno.

  • Ika

    2. avgust 2021 | 12:08

    Hahahaha kao on misli o ekologiji a doveo Rio Tinto u Srbiju taj isti Rio niko u Evropi nece svi ih zabranili ali eto nasi za pare sve moze

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>