• 19
 ≫ 

Posle Rusa, Italijani pokupili kofere iz Vranja: Šta da rade radnici kad firma odluči da ode?

 ≫ 

Vranje opet ostalo bez jedne od stranih kompanija

  • 19
Fantomske firme, biznismen, maska, prevara, fantomska firma

Foto: SHutterstock

Privredno društvoTechnic Development kompanija koja u Vranju posluje kao fabrika obuće Geox donelo je odluku o pokretanju postupka likvidacije i gašenja, o čemu su jutros obavešteni radnici. Odluka sa obrazloženjem je objavljena na oglasnoj tabli fabrike.

U obrazloženju odluke stoji da je razlog za ovakvu odluku kontinuirano smanjenje proizvodnje na nivou cele „Geox grupe“, počev od 2018. godine, a naročito od početka pandemije virusa korona.

Prema ovom obrazloženju, proizvodnja je smanjena čak i ispod granica rentabilnosti, a veliki broj prodavnica Geoxa je ugašen, o čemu je Telegraf Biznis već pisao.

Geox nije jedina firma koja odlazi iz Vranja, podsetimo, posle zatvaranja fabrike nameštaja "Spilit" u Vranju, ruski vlasnici nestali su bili bez traga. Nije bilo mira ni u Vranju, ni u Beogradu.

Preko noći radnici su ostali bez posla, dobavljači bez para, a kupci bez - nameštaja koji su platili.

Zaposleni fabrike nameštaja "Spilit", njih 400, koju je vodio ruski biznismen Maksim Maksimov nestao je bez traga, u petak su se spontano okupili ispred pogona, kako bi dobili bilo kakvu informaciju. A sačekali su ih - otkazi.

Pomoćnik gradonačelnika Vranja za privredu Nenad Veličković rekao je za medije da su sa "Spilitom" imali korektnu saradnju i dodaje da oni nisu koristili nikakva podsticajna sredstva ni grada ni države. Prema njegovim rečima, redovno su izmirivali obaveze prema gradu, plaćali komunalne takse i poreze.

Geks jeste imao podsticaj od države, a sa tom kompanijom skopljen je ugovor još 2012. Ipak, nije bio ni dužan da obavesti vladu o svojim planovima. 

Kako se naplaćuju potraživanja u slučaju da kompanija ode, čitajte u našem posebnom tekstu. 

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šta ćeš

    2. avgust 2021 | 13:55

    Tipičan kapitalizam, drže firme dok im odgovara, a onda katanac preko noći, nema više socijalističkih firmi da radiš u njoj do penzije, biće toga nažalost sve više, ima u regionu koji će da rade za manje plate i tamo će da sele firme, pa nisu oni došli u Srbiju što vole Vučića i naš narod nego čista eksploataciju.

  • Nebojša Berak

    2. avgust 2021 | 13:55

    S obzirom da seforsiraju stranci a ne domaci, slom cedausledi na politicki mig Merkelove ili njenig naslednika. Suludo je odrzavati takav pravac. Aman, imamo domace i pameti i svega i red je da se okrenemo sebi, jer u suprotnom dozivecemo neverovatan slom privrede i drustva. Ako ne znate pitajte, ali prestanite sa suludom politikom.

  • Map

    2. avgust 2021 | 13:50

    Pokupe kajmak i onda odu a radnici ko i obicno na biro. To je to drzava im dade subvencije po radniku 10000 eura, ne placaju porez, radnicima daju minimalac koji taman pokriju sa onim od drzave,pokupe dobit i kad to zavrsi lepo odose

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>