• 27
 ≫ 

Vozači su ljuti zbog skupog tehničkog pregleda, a znate li kako se uopšte cena određuje?

 ≫ 

Očekuje se predlog cene pregleda

  • 27
Tehnički pregled

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Promene u načinu obavljanja tehničkih pregleda vozila, ovih dana su vozačima donele i neprijatno iznenađenje u vidu novih, viših cena.

Kao što je Telegraf već pisao, primena novih propisa tehničke preglede je obavezala na snimanje čitavog toka kontrole, odnosno svih provera tehničke ispravnosti vozila, zbog čega sada sve traje duže nego ranije. Zbog svega toga tehnički pregledi sada mogu da pregledaju manje vozila nego ranije, pa razliku u zaradi moraju da nadoknade povećanjem cena.

Gorivo, svedoci smo, takođe skače malo-malo, a sada stiže i novi rast cena koje sada plasiraju - samouslužne perionice.

Predsednik Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda Vladimir Marinković rekao je da očekuje da će se do septembra normalizovati situacija sa tehničkim pregledima, a to se odnosi i na cene tehničkih pregleda i na gužve koje se tranutno stvaraju na linijama pregleda vozila

On je dodao da se do kraja godine očekuje da proradi centralni informacioni sistem i budu završen Pravilnik o obuci kontrolora, kada će MUP moći da da predlog cene pregleda. Ponovio je i kako to, po zakonu izgleda:

- Po zakonu, najvišu i najnižu cenu tehničkog pregleda vozila određuje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija na predlog MUP-a, ali postoje preduslovi da bi se to desilo. Očekujemo da Agencija za bezbednost saobraćaja završi Pravilnik o obuci kontrolora, a zatim i uvođenje cetralnog informacionog sistema i kad se to bude završilo tada će MUP moći da da predlog cene pregleda. Do tada to nije moguće pojašnjava Marinković.

- U regionu su odavno definisane sve ove stvari, pa poređenje sa regionom nije ralno, a i oni tamo imaju drugačije pravilnike. Vi u Hrvatskoj možete da pregledate onoliko automobila koliko pregledača imate, bez vremenskog ograničenja trajanja pregleda - navodi on.

On je dodao da bi tio sve trebalo da bude gotovo do kraja ove godine, ali da bi do pada cena možda moglo da dođe i ranije.

Inače, Redakcija Telegrafa uspela je da dođe do predloga novog cenovnika, koga će se verovatno pridržavati većina tehničkih pregleda u Novom Sadu i okolini. Cene po kategorijama vozila možete pogledati u galeriji ispod:

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Da se ne lažemo

    2. avgust 2021 | 16:41

    Zna se ko stoji iza fiktivnih vlasnika "radionica" za tehnički pregled, ko omogućava brze registracije, izdavanje probnih tablica u pola noći, i ko i preko koga određuje cene tehničkih pregleda.Sve je to interesna grupa bez koje sve ovo ne bi bilo moguće.Nije logično da neko bere maline 12 sati da dobije 3.000 dinara, a neko za pola sata duplo više.To je isto kao i dvojna lekarska praksa; pre podne odmor u državnom zdravstvu, po podne u privatnoj ordinaciji uz neviđenu ljubaznost po ceni od 7.500 din za specijalistički pregled koji ne može da se odradi u državnim ustanovama zbog kvara aparata.

  • Iki

    2. avgust 2021 | 16:28

    Stvarno su preterali i neko treba da reaguje, sa besplatnog i tehnickog od hiljadu dinara su otisli na sedam hiljada!

  • Goxy

    2. avgust 2021 | 16:32

    Tezak bezobrazluk sa ovakvim cenama!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>