• 2
 ≫ 

Epilog priče o tome zašto su Hrvati "preko noći" povukli toliko proizvoda s rafova

 ≫ 

Zbog masovnog povlačenja hrane iz hrvatskih radnji, Ministarstvo poljoprivrede te zemlje imalo je hitan sastanak

  • 2
sladoled, kutija

Foto: Unsplash

Od petka je s polica u hrvatskim prodavnicama povučeno više od 10 različitih artikala, od krekera i keksa do jogurta i više vrsta sladoleda u različitim pakovanjima, nekoliko proizvođača.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske, čija je stranica puna objava o opozivima samo ove nedelje, kao razlog za povlačenje navodi pesticid etilen oksid, koji se koristi u proizvodnji, a koji sada više nije u skladu sa uredbom Evropske komisije (EK).

Zbog masovnog povlačenja hrane, predsednica potrošačkog udruženja iz Karlovaca, Marina Novaković Matanić, inicirala je hitan sastanak Ministarstva poljoprivrede te zemlje.

"Ako je sporni pesticid zabranjen u prehrambenoj industriji, kako se onda uopšte našao u hrani?" To je pitanje na koje bi danas trebalo da se odgovori, prema pisanju Poslovnog dnevnika.

- Znamo da je nedavno zabranjen u celoj EU, ali želimo da Hrvatska ide onim stopama Španije, koja je tražila da se u celoj Uniji bilo šta tog tipa ne nađe u hrani. Mislim da je nedopustivo da se u hrani nalaze pesticidi - navela je Novaković Matanić kao gošća RTL-a.

Pesticid je, dodaje, već pre nekoliko meseci isto tako nađen i na krompiru i na krastavcima, a sada vidimo da je reč o mlečnim proizvodima, ne samo sladoledima, nego i jogurtima. "Možemo reći da je ovo postalo vrlo učestalo, jer smo prošle godine imali svega 58 povučenih proizvoda, dok u poslednja dva dana imamo 11."

Voćni jogurt

Foto: Pixabay

Kako dalje navodi predsednica ovog udruženja, kontrola bi sada svakako trebalo da utvrdi da li su sporni sladoledi i keksi stigli u hrvatske radnje pre izmene evropske regulative ili "neko" pokušava da se reši zaliha.

U nekim zemljama bi nastala velika šteta u samim firmama i ono što ćemo sigurno tražiti u Ministarstvu jesu velike kazne za ovakve stvari koje se događaju - kaže Marina Novaković Matanić. Dodaje da će se razgovor odvijati u 3 smera: veća kontrola hrane koja dolazi, veća kontrola tržnih centara i kontrola pijaca.

- Imamo informacije zaposlenih iz tržnih centara, dakle iznutra, da se roba koja je pri isteku roka samo prepakuje i opet stavlja u prodaju. Mislimo da je to nedopustivo - zaključuje.

HAPIH: Proizvodi s etilen oksidom povlače se automatski

 

"Na nivou EU je dogovoreno da se proizvodi povlače čim se utvrdi prisutnost aditiva koji sadrži etilen-oksid (bez procene rizika), što inače nije bio uobičajeni postupak. Razlog tome je što nije postavljena najveća dopuštena količina za taj spoj, pa se za takvu vrstu proizvoda nisu se znale odrediti odgovarajuće mere", rečeno je Večernjem listu iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Iz HAPIH-a napominju da se pomenuti aditiv dodaje tokom proizvodnje u vrlo malim količinama, a tokom analize proizvoda pokazalo se da su izmerene količine isto tako male što, pak, znatno umanjuje rizik zbog konzumacije takvih proizvoda.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>