• 3

Raste nejednakost i u Evropi: Čak 30% građana ne može na letovanje

Najveće razlike u mogućnosti odlaska na odmor zabeležene su u Hrvatskoj, Grčkoj, Bugarskoj, Češkoj, Francuskoj i Rumuniji

 • 3
Turska, more

Foto: Shutterstock

Korona je dodatno istakla razlike među stanovništvom, kako društvene tako i ekonomske, i to na globalnom i evropskom nivou.

Naime, povećanje te nejednakosti "pokazuje da korist privrednog rasta u Evropi, u protekloj deceniji, nije raspoređena ravnomerno". Čak 28% Evropljana ne može da priušti 7 dana odmora, van mesta gde živi.

Taj broj se penje na čak 60 procenata u grupi radnika koji žive ispod praga siromaštva, a u čemu Hrvatska zauzima visoko treće mesto - govorimo li o EU. Rumunija je na drugom, a Grčka na neslavnom, prvom mestu.

Podaci su deo istraživanja Evropske konfederacije sindikata (CES) i dalje se navodi da radnici, čiji su prihodi ispod ivice siromaštva, tj. manji od 60 posto medijalne zarade, prolaze najgore u Grčkoj, gde 88,9 odsto ne može da ode na letovanje.

Slede Rumunija sa 86,8 posto i Hrvatska sa 84,7 procenata, zatim Kipar (79,2%), Slovačka (76,1%). Kada je reč o odmoru, nejednakosti između najsiromašnijih radnika i onih drugih - porasle su u poslednjih 10 godina, u 16 zemalja članica, navodi ova organizacija koja se poziva na informacije Eurostata.

Najveće razlike u mogućnosti odlaska na odmor zabeležene su u Hrvatskoj, Grčkoj, Bugarskoj, Češkoj, Francuskoj i Rumuniji. Trenutno je u 17 zemalja EU minimalna plata - niža 60% od nacionalne medijane - zagarantovana zakonom.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Aca

  Ko ne može na letovanje neka ide na zimovanje.

  3
  1

  Podelite komentar

 • K

  Moji crni 30% mnogo vise nema za hleb, a oni ostali kupuju avione, jahte.

  2
  0

  Podelite komentar

 • Ub

  Mile lose si racunao 30% moze da ide...

  3
  1

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke