• 0

Još jedne naše komšije povlače proizvode: Osim sladoleda, ovaj put sporna i riba iz Španije

Opozvani su sladoledi različitog isteka roka i LOT-a, objavljeno je na sajtu Agencije za bezbednost hrane BiH

  • 0
Oslić, file, riba, Fish and chips with lemon, limun

Foto: Shutterstock

Za samo nekoliko dana iz Hrvatske, tačnije iz tamošnjih prodavnica, povučeno je nekoliko vrsta proizvoda zbog spornog pesticida, a ovo je donekle epilog te priče, mada višefazni razvoj tek predstoji.

Da li je konkretna situacija, na neki način, povezana i sa Srbijom, tj. ima li u Srbiji jogurta i sladoleda koji su povučeni u Hrvatskoj?

"U Srbiji nema voćnih jogurta i sladoleda koji su povučeni sa hrvatskog tržišta zbog prisustva etilen oksida", rečeno je iz Ministarstva poljoprivrede Srbije.

Kako je ceo region usko povezan, sada je isplivala informacija da se sa tržišta BiH povlače iz prodaje različite serije sladoleda Snikers, Tviks i Baunti M&Ms, zbog utvrđenog prisustva pesticida, kao i smrznuti proizvod "Oslić bez glave i repa Hubsi" zbog parazita, saopštila je Agencija za bezbednost hrane BiH.

U sladoledima je utvrđeno prisustvo etilen-oksida u aditivu koji je korišćen u proizvodnji, a iz Agencije za bezbednost hrane su naveli da ih je o tome obavestio punomoćnik kompanije "Mars", prenosi RTRS.

Opozvani su sladoledi različitog isteka roka i LOT-a, objavljeno je na sajtu Agencije za bezbednost hrane BiH. Proizvod "Oslić bez glave i repa Hubsi" stavljen je na tržište BiH pod robnom markom "Bingo", a povlači se zbog utvrđenog prisustva parazita iz porodice Anisakidae.

Reč je o PVC pakovanju od jednog kilograma sa datumima pakovanja 24. marta, 1. juna i 7. juna ove godine, te o pakovanjima od dva kilograma, sa datumom pakovanja 1. i 7. jun ove godine.

Navedeni proizvod je poreklom iz Španije, kažu iz Agencije i dalje objašnjavaju da se proizvodi ribarstva, koji su vidljivo napadnuti parazitima, ne smeju stavljati u promet za ljudsku ishranu, jer ne odgovaraju odredbama Pravilnika o higijeni hrane životinjskog porekla.

Video: Kilogram malina sada košta kao kilogram mesa, a hladnjačari se otimaju za srpsko crveno zlato

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>