• 7

Posle odlaska Geoksa: Kako se dele i kontrolišu državne subvencije?

4 pravna okvira kontrolišu način dodele subvencija

  • 7
Subvencije, poljoprivreda

Foto: Shutterstock

Vest da će kompanija Geox napustiti Srbiju, i pored subvencija koje su joj nekada dodeljene, pitanje je da li kompanija ima neke obaveze prema državi, da li mora da je obavesti, ali i kako se ti podsticaji dodeljuju.

Privredno društvoTechnic Development kompanija koja u Vranju posluje kao fabrika obuće Geox donelo je odluku o pokretanju postupka likvidacije i gašenja, o čemu su jutros obavešteni radnici. Odluka sa obrazloženjem je objavljena na oglasnoj tabli fabrike.

U obrazloženju odluke stoji da je razlog za ovakvu odluku kontinuirano smanjenje proizvodnje na nivou cele „Geox grupe“, počev od 2018. godine, a naročito od početka pandemije virusa korona.

Prema ovom obrazloženju, proizvodnja je smanjena čak i ispod granica rentabilnosti, a veliki broj prodavnica Geoxa je ugašen, o čemu je Telegraf Biznis već pisao.

Geks jeste imao podsticaj od države, a sa tom kompanijom skopljen je ugovor još 2012. Ipak, nije bio ni dužan da obavesti vladu o svojim planovima.

Kako je rečeno našem portalu iz resornog ministarstva, država ne može da zabrani Geoksu da napusti Srbiju ukoliko je kompanija donela takvu odluku zbog loših poslovnih rezulata ili nekog drugog poslovnog razloga.

- Кao što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao, Geoks je dovela prethodna vlast, a kasnija vlast je samo platila obećani novac. Država neće ostaviti Vranje na cedilu, radi se na rešavanju pitanja zaposlenja radnika - rekli su iz Ministarstva privrede za Telegraf Biznis.

Kako se dele subvencije po zakonu?

 

Postoje četiri pravna okvira koja kontrolišu način dodele subvencija. Reč je o kriterijumima koje propisuje naša zemlja, ali se nameću i pravila EU u delu koji se odnosi na državnu pomoć. Tako, podsticaje "pokrivaju" sva zakona, nekoliko uredbi i pravila EU.

Uredbe Vlade Republike Srbije koje propisuju kriterijume za dodelu sredstava podsticaja zasnovane su na Zakonu o ulaganjima, striktnim odredbama Zakona o kontroli državne pomoći, uredbama o pravilima za dodelu državne pomoći, kao i opšte usvojenim pravilima Evropske unije u oblasti State aid (državna pomoć).

Alternativne investicije bitnis

Foto: Shutterstock

- Bez obzira na to, model ugovora o dodeli sredstava podsticaja konstantno se menja i unapređuje - navode nam iz Ministarstva.

- I u ovom trenutku se radi na unapređenju i preciziranju pojedinih ugovornih mehanizama, kako bismo zaštitili interese svih strana -  ističu nam oni.

Pojedina istraživanja pokazuju da je država u poslednjih osam godina izdvojila oko 700 miliona evra za subvencije investitorima. Istovremeno, prema podacima Ministarstva privrede, uloženi novac u subvencije vrati se za 16 meseci i to četvorostruko.

Domaći privrednici ponekad ističu da se osećaju interiornijim u odnosu na strane kompanije kada je reč o dodeli podsticaja, o čemu smo smo ranije razgovarali i sa predsednikom Saveta stranih investitora: 

- Bilo lokalni ili strani investitori, svi se suočavamo sa istom izazovima. Zato je važno da imam predvidivo poslovno okruženje i iste mogućnosti za sve, uz nezavisne, subjektivne i efikasne državne institucije. To je nešto za šta se mi u FIC-u zalažemo već godinama - naveo je Mišel u intervju za Telegraf Biznis. 

Kako nam je rekao prvi čovek FIC-a, Srbija mora, sa jedne strane, da unapredi svoje zakonodavstvo, pravne i druge okvire od kojih zavise dalje investicije, a sa druge strane, da omogući razvoj novih rešenja i ponuda.

- Svi zajedno moramo da motivišemo sve one koji posluju u Srbiji tako što ćemo smanjiti birokratiju i dalje unaprediti predvidivost poslovnog okruženja pre nego da čekamo da nove investicije stignu - naveo je on.

Video: Odnosi između Srbije i Nemačke nikad nisu bili bolji

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ena

    3. avgust 2021 | 11:46

    Tako to biva kada se otvaraju strane kompanije umesto svojih u zemlji

  • Leon

    3. avgust 2021 | 13:18

    Koliko li je para podeljeno između "darodavca" i primaoca subvencija.

  • Sax

    3. avgust 2021 | 13:31

    Sta li ce tatko da kaze na to Zar nismo ekonomski tigar Ili smo mala maca?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>