• 54
 ≫ 

Saznajemo: Povlače se sladoledi Snikers, Tviks i M&M sa tržišta Srbije

 ≫ 

Naloženo je povlačenje spornih proizvoda sa tržišta Srbije i zabrana uvoza, potvrđeno je za Telegraf Biznis

  • 54
M&M, Snickers, Twix i sladoleld Foto: Pixabay, Shutterstock

Naše regulatorne vlasti dobile su obaveštenje od EU da je na tržištu Srbije prisutan sporni sladoled koji nije bezbedan za upotrebu. U njemu je utvrđeno prisustvo pesticida.

Reč je o sladoledu koji je uvezen iz EU, brendova M&M, Snikers i Tviks (Snickers i Twix).  

- Sinoć smo od strane sistema za brzo obaveštavanje Evropske unije (RASFF) dobili obaveštenje da sladoled uvezen iz EU sadrži stabilizator "Lygomme FM 4600/Box25/STD/E800" - etil oksid, iznad dozvoljenih granica, koji je detektovan u Španiji - navedeno je.

Sladoled pripada brendovima pod nazivom M&M, Snikers i Tviks, koji su uvezeni iz Francuske u više EU zemalja, a za Srbiju uvoznici su Frikom i Mars Balkan Ist Nami - navodi naše regulatorno telo.

Broj lota aditiva koji je ugrađen u sladoled je 0013925497.

Uprava za veterinu je odmah preduzela sve neophodne zakonske mere, kao što su povlačenje spornih proizvoda sa tržišta Srbije i zabranu uvoza do sprovođenja istrage, potvrđeno je našem portalu.

Proizvodi nisu u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 396/2005 o maksimalnim količinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porekla i o izmeni Direktive Vijeća 91/414/EEZ.

Za samo nekoliko dana iz Hrvatske, tačnije iz tamošnjih prodavnica, povučeno je nekoliko vrsta proizvoda zbog spornog pesticida, a ovo je donekle epilog te priče, mada višefazni razvoj tek predstoji.

Podsećamo, oglasili su se i iz kompanije Mars Hrvatska i rekli: "Jedan od naših dobavljača obavestio nas je o prisutnosti etilen oksida (ETO) u jednom od sastojaka koje isporučuju našoj fabrici sladoleda u Francuskoj, u količinama koje su više od dopuštenih prema zakonodavstvu EU. Konzumiranje ovih proizvoda nije štetno. Ovo je problem koji utiče na Mars Wrigley, kao i na druge proizvođače".

Treba istaći da "konzumiranje ovih proizvoda nije štetno", saopšteno je iz Mars Hrvatska. Takođe, uglavnom je reč o smrznutim proizvodima, poput sladoleda ili ribe oslić, koji su povučeni iz BiH.

Video: Kilogram malina sada košta kao kilogram mesa, a hladnjačari se otimaju za srpsko crveno zlato

(Telergaf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🔴🔵⚪

    3. avgust 2021 | 13:57

    Da je samo ovo u pitanju, bilo bi dobro! Nismo ni svesni cime nas sve truju...

  • Jagodinka Simonović

    3. avgust 2021 | 14:05

    Tviks, Snikers, Tablerone su stalno na akcijama u poslednjih godinu dana. Sad mi je i jasno zbog čega...

  • Bhm

    3. avgust 2021 | 14:36

    Pa prepisite od Hrvata posto oni ocigledno imaju bolje inspektore pa su osim ovih proizvoda u jos dosta njih nasli otrove i momentalno sve povukli iz prodaje.Nego ko će u toj savršenoj EU da odgovara za ovo???

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>