• 4

Koliko je opasna supstanca u spornim sladoledima koji se povlače s našeg tržišta?

Počelo povlačenje spornih sladoleda sa rafova

  • 4
Snickers sladoled Foto: Shutterstock

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je sa rafova i iz magacina u Srbiji počelo povlačenje spornih sladoleda sa povećanim nivoom etil-oksida.

Nedimović je za TV Prva rekao da je u pitanju povlačenje sladoleda M&M, Snickers i Twix, koji su uvezeni iz EU zemalja, i dodao da za sada nemaju informaciju da su njihove čokolade sporne.

Ministar je objasnio da je etil oksid supstanca koja u povećanom konzumiranju može da izazove probleme i dodao da bi se to moglo dogoditi ukoliko se pojede oko 20 kilograma sladoleda dnevno.

Naveo je da su informaciju o spronim sladoledima dobili od španskih kolega, preko RASFF-a sistema, čije su članice evropske zemlje.

"Ko i gde otkrije bilo koju nepravilnost, to odmah ulazi u sistem, tako alarmira sve u lancu da postupe na odgovarajući način", rekao je Nedimović.

Dodao je da pojedine zemlje, kao na primer Belgija, neće da povlače te sladolede sa svog tržišta, jer, kako objašnjava, toleriše "plus ili minus" procenata nekih suspstanci u hrani.

"Mi to nećemo tolerisati, jer imamo jasno definisane granice. Naš posao je da štitimo potrošače, a to ćemo raditi i u svakom budućem trenutku", rekao je Nedimović.

Naglasio je da se ti sladoledi neće naći na tržištu, dok se ne otklone nedostaci.

Naime, kako je Telegraf Biznis prvi preneo, u Upravi za veterinu 2. avgusta, u 17:38 sati, od strane sistema za brzo obaveštavanje Evropske unije (RASFF) Ministarstvo poljoprivrede Srbije dobilo obaveštenje kao dodatnu informaciju da sladoled uvezen iz Francuske sadrži stabilizator "Lygomme FM 4600/Box25/STD/E800" - etil oksid iznad dozvoljenih granica, koji je prva detektovala Španija.

Video: Čokolada od koje „boli glava“ koliko je dobra, ali i novčanik

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lopovi

    4. avgust 2021 | 10:04

    Kako ste dozvolili.da prodje carinu za uvoz? Imaju privatne firme koje to kontrolisu

  • Samo Zemun

    4. avgust 2021 | 11:00

    Zasto niste uradili nasumicne analize kad uvozite tako osetljivu namirnicu???

  • A

    4. avgust 2021 | 13:12

    Rakova sve vise u narodu, svaki dan otkriju u nekome... Hvala vam sto nas trujete ministri

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>