• 2

Uprkos podacima, rat SZO protiv duvanskih alternativa se nastavlja

Izveštaj Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o "borbi protiv duvanske epidemije" blokira pristup manje štetnim opcijama od cigareta za punoletne osobe, tvrdi Lindzi Straud, direktorka borda Centra za promet bezdimnih alternativa i direktorka Centra za potrošače u Alijansi za zaštitu poreskih obveznika SAD

  • 2
Kolekcija cigareta

Foto: Pixabay

Komentarišući izveštaj u kom SZO osuđuje upotrebu elektronskih cigareta i takozvanih "vejping" proizvoda, Straud kaže da je izveštaj "obmanjujući" i da je SZO na ovaj način "demonizovala elektronske cigarete", jer zahteva od država da strogo regulišu moderne revolucionarne tehnologije. Time SZO odbacuje, ako ne čak i ignoriše samu ideju i nauku koja stoji iza koncepta smanjenja štetnosti od duvana, kaže ona.

U autorskom članku za Insidesources Straud podseća da je SZO ista ona organizacija koja zahteva smanjenje štetnosti kod saobraćajnih nesreća kroz stroge standarde prozvodnje automobila. "Ovaj pristup treba primeniti i na duvan", tvrdi Straud, dodajući da SZO to ne čini:

- Na 212 strana ovaj koncept je pomenut ukupno četiri puta, a svaki put i kada je pomenuto, SZO kaže da ga duvanske kompanije koriste da bi promovisale upotrebu svojih proizvoda i da to 'škodi uspešnim inicijativama za kontrolu duvana - navodi ona i ističe da pušači ne bi ni imali na raspolaganju razvijene moderne zamene za cigarete da su se mere kontrole duvana pokazale efikasnim.

Takođe, Straud smatra da proizvođači treba da budu u mogućnosti da ponude manje štetne alternative koje pušačima pomažu da ostave cigarete.

Direktorka borda Asocijacije za promet bezdimnih alternativa, ističe da je SZO pomenutim izveštajem i "zvanično objavila rat smanjenju štetnosti od duvana", zanemarujući širok raspon dokaza manje štetnosti alternativnih proizvoda i njihovu sposobnost da pomognu punoletnim osobama da prestanu da puše i zauvek eliminišu duvanski dim.

- Na kraju krajeva cigarete su te koje su u stvari pobednici, a SZO nastavlja da preporučuje državama da se oslanjaju na takse na cigarete, dok istovremeno blokira pristup smanjenju štetnosti duvana za punoletne osobe - zaključuje Straud, koja je nedavno govorila na konferenciji "Smanjenje štetnosti - izazovi modernog društva - održanoj u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko iz mase

    4. avgust 2021 | 12:08

    SZO će (pokušati) da nam određuje koliko puta ćemo moći/smeti da imamo intimne odnose u toku godine sa bračnim drugom. Ovo mi liči na globalnog policajca.

  • Ljubo

    4. avgust 2021 | 12:57

    SZO IMA DOBRE NAMERE,ALI ROBOVI VOLE STO SU ROBOVI.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>