• 1

Brine vas inflacija? Poslušajte Bafetov savet iz krizne 2009. godine

Kreatori politike imali su tada spasonosne planove slične današnjim paketima stimulansa

  • 1
Voren Bafet, Warren Buffett

Voren Bafet / Foto: Profimedia/Alamy/IanDagnall Computing

Inflacija, dupla recesija, masovna otpuštanja, kriza u svim sektorima, državna pomoć, poreske olakšice - o svemu tome smo naširoko slušali proteklih godinu i po dana, kako je pandemija uzimala maha, a svetske zemlje (i one najrazvijenije) se sve više zaduživale.

Ni iskusni investitori, poput Vorena Bafeta, možda nisu najsigurniji kako se treba nositi sa situacijom, posebno imajući u vidu da je ova ekonomska kriza gora od one iz 2008/09. godine. Razlog?

Prvenstveno zato što je i zdravstvena kriza. Usled očuvanja javnog zdravlja i sprečavanja smrti ljudi, tokom cele 2020. vladale su oštre mere, a sojevi korone nastavljaju da se šire svetom.

To sve dodatno utiče na mikro i makro ekonomska pitanja, rast cena, nestašicu sirovina i proizvoda, poremećaje u lancima snabdevanja i naposletku - na inflaciju.

"yahoo! finance" ovih dana piše o Kanađanima, koji bi, kako se navodi, trebalo da budu zabrinuti zbog inflacije, jer bi veći troškovi života mogli uticati na potrošačke navike. Doduše, rast cena je usporio u junu ove godine za 3,1 odsto, mada je svakako i dalje viši u odnosu na ciljanje Kanadske banke.

Guverner Tim Maklem uverava javnost da centralna banka drži stvari pod kontrolom.

Šta bi uradio Bafet?

 

Inflacija je takođe bila velika briga 2009, nakon finansijske krize 2008. godine. Kreatori politike imali su spasonosne planove slične današnjim paketima stimulansa. Bafet je tada savetovao investitore da je jedan od načina za zaštitu od inflacije posedovanje dela "divnog posla" (eng. "a wonderful business").

Povratak na posao

Foto: Shutterstock

To su sve one kompanije, smatra tvorac Berkšir Hataveja, čiji će proizvodi i dalje biti traženi, bez obzira na to šta se dogodi sa vrednošću američkog dolara. Amerikanac veruje da kompanije sa "lakom imovinom" najbolje prevazilaze inflaciju, jer mogu lako podići cene i povećati ih.

Prema nekoj osnovnoj ekonomskoj definiciji, dobro preduzeće je ono koje može zaraditi visok prinos na kapital tokom dugih perioda.

Evo primera: Ako pokrenete lanac restorana koji prihoduje 100 miliona dolara godišnje, da li je to uspeh? Zavisi od toga koliko je kapitala bilo potrebno za pokretanje i poslovanje. Da ste iskoristili 10 milijardi dolara, to bi se izjednačilo sa oskudnim prinosom od 1%, ali ako bi preduzeće koristilo samo 250 miliona dolara, zaradili biste fantastičan povrat od 40% svoje investicije.

U suštini, za profit od 100 miliona dolara može se reći da je dobar ili loš u svetlu toga koliko kapitala preduzeće koristi.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    5. avgust 2021 | 10:19

    ZBOG BIOLOSKOG SVETSKOG RATA BICE OVO NEZAPAMCENA DUGA I HLADNA ZIMA !!!! CIFRE GUBITAKA VEC ODAVNO PREMASUJU TROSKOVE 1I 2 SVETSKOG RATA!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>