• 0

Traži se ukidanje poreskih olakšica za gejming industriju: "Postaje previše uticajna"

Kineska industrija video igara postala je poslednjih dana tema kojom se bavilo više državnih medija

  • 0
video igrice

Foto: Freepik

Gejming industrija je prilično uzela zamah svuda u svetu, a posebno u Kini, ili se barem stiče takav utisak jer se vlasti tamo najviše "bune" po pitanju uticaja video igara.

Nedavno smo pisali o tome da Tencent-ova izuzetno popularna igrica Honor of Kings nazvana "e-drogom"a Peking nastavlja da suzbija poslovanja takvih firmi.

Aktuelna vest je i da bi Kina trebalo da prestane da daje poreske olakšice kompanijama koje se bave onlajn video igricama, budući da su neke od njih u toj rastućoj industriji - "postale globalno uticajni igrači".

O tome danas piše državni list "Securities Times".

Naime, kineska industrija video igara postala je poslednjih dana tema kojom se bavilo više državnih medija, što je izazvalo zabrinutost i kod investitora.

Ta industrija bi, kako navodi Rojters, mogla da bude "sledeća na meti pekinških regulatora".

Glavne zamerke se odnose na to da deca i studenti provode previše vremena igrajući igrice, čak do osam sati dnevno. Osim termina "e-droga", koristi se i izraz "duhovni opijum".

On se nalazi u članku dnevnog lista "Economic Information Daily", koji je, pritom, postao toliko viralan i uticajan da je u jednom momentu zbrisao 60 milijardi dolara vrednosti akcija gejming giganta Tencent.

PUBG Mobile Tencent, PUBG Corp

Foto: PUBG Mobile Tencent, PUBG Corp

Pomenuta fraza je kasnije izbačena iz teksta.

"Securities Times" u svom današnjem članku nije "prozvao" nijednu kompaniju eksplicitno, napominje Rojters, ali je jasno na šta misle. "Vlada Kine više ne bi trebalo da daje potporu ovoj delatnosti pošto se ta softverska industrija razvila i stekla komparativne prednosti", piše kineski list.

Dodaje da bi "industrija trebalo da ima isti poreski tretman kao i druge", te da bi "gejming industrija trebalo da se u tom smislu psihološki pripremi" za promene.

Video: Stavlja se ispod gel laka, ima pristup internetu, a podatke sam menjaš: Manikir sa mikročipom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>