• 2

Crnogorci napravili novu kompaniju da kontroliše sve stare: Kako smo mi to u Srbiji rešili?

Kako je navedeno u odluci, kompanija se osniva “radi nadzora, praćenja i analiziranja finansijskog stanja

  • 2
kancelarko

Foto: Kancelarko program/Shutterstock

Crnogorska vlada je, s tesnom većinom, donela odluku o osnivanju nove državne kompanije "Montenegro Works" (MW) ili "Crna Gora radi", koja treba da savetuje i nadzire sve ostale državne firme, pišu podgoričke “Vijesti”.

Više ministara je tokom rasprave bilo protiv odluke i tražilo njeno povlačenje, dok su na samom glasanju formalno bili uzdržani.

Prema informacijama “Vijesti”, ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić je izuzeo mišljenje smatrajući da je predlog suprotan Zakonu o privrednim društvima, da je takva firma potpuno nepotrebna, da su nejasno definisane njene nadležnosti, buduće delatnosti i prihodi. Bojanić je i pismeno poslao svoje izjašnjenje, kako bi ušlo u zvanični zapisnik sa sednice.

Predlagač odluke o osnivanju ovog preduzeća bilo je Ministarstvo finansija, koje bi njime i upravljalo. Na ovaj način, Ministarstvo finansija bi na sebe praktično preuzelo nadzor i kontrolu nad 40-ak državnih firmi koje su do sada nadzirala resorna ministarstva, navodi list.

Odlukom o osnivanju, koja je juče objavljena u Službenom listu, predviđeno je da osnivački kapital nove kompanije bude 490 hiljada evra i da se u nastavku rada finansira od redovnih prihoda, kredita i donacija, ali nije objašnjeno kako će ostvarivati te prihode budući da će se baviti savetovanjem državnih firmi, napominje se u tekstu.

Nejasno je, dodaje se, da li će te savete naplaćivati od državnih kompanija, koje su do sada mogle da ih dobijaju besplatno od svojih nadležnih ministarstava.

Nakon što je odluka objavljena u Službenom listu, vlada kao osnivač treba da donese Statut, izabere odbor direktora i izvršnog direktora koji predaje dokumenta za registraciju u privrednom registru.

Kako je navedeno u odluci, kompanija se osniva “radi nadzora, praćenja i analiziranja finansijskog stanja u privrednim društvima u većinskom vlasništvu države, kao i podrške u sprovođenju reformi u cilju efikasnijeg upravljanja istim”. To isto je do sada bila nadležnost resornih ministarstava, konstatuju "Vijesti".

Ministar finansija Milojko Spajić je u saopštenju za medije povodom osnivanja nove državne kompanije naveo da je ona potrebna, između ostalog, da bi se zaštitio crnogorski budžet od negativnih slučajeva iz prošlosti, kada su izgubljeni značajni prihodi zbog lošeg upravljanja pojedinim državnim firmama.

Spajić je kao primere lošeg upravljanja državnim preduzećima u prošlosti naveo aktiviranje garancija za Crnogorsku i Barsku plovidbu i nezakonitu državnu pomoć Montenegro Erlajnsu, prenele su "Vijesti".

Šta se sprema kod nas za nadzor JP?

 

Rad svih javnih preduzeća u Srbiji od sledeće godine nadziraće softver. Program se trenutno testira, a od 2022. počeće njegova primena.

Prema informacijama našeg portala, softver će republičkim i lokalnim javnim preduzećima, jedinicama lokalne samouprave kao i Ministarstvu privrede olakšati planiranje rada javnih preduzeća i izveštavanje o njihovim rezultatima.

- Osnovna ideja novog softvera, kreiranog kroz podršku RELOF2 projekta, je da svim javnim preduzećima, kao i njihovim osnivačima olakša proces planiranja rada javnih preduzeća i izveštavanja o postignutim rezultatima, rečeno je za Telegraf Biznis u Ministarstvu privrede.

Video: Srbija ima punu podršku Nemačke na putu ka EU, ove godine konkretni koraci

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>