• 0

Smiruju se cene hrane, počele blago da padaju: Mleko jeftinije, ali je šećer poskupeo

Cene mesa su generalno blago napredovale

  • 0
rolat sa jagodama, KOLAČ, KUHINJA, RECEPTI

Foto:Shutterstock

Svetske cene hrane nastavile su silazni trend u julu, drugi mesec zaredom, vođene padom cena žitarica, biljnih ulja i mlečnih proizvoda, ali su i dalje 31 posto više nego u istom mesecu 2020, objavila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija, FAO.

Njihov indeks cena hrane, koji prati mesečne promene na globalnom tržištu osnovnih prehrambenih proizvoda, iznosio je prošlog meseca, u proseku, 123 poena u odnosu na junski nivo od 124,6 poena.

Cene žitarica su bile za 3 procenta niže u julu u odnosu na prethodni mesec, a najviše je pojeftinio kukuruz, za 6 posto, prenosi Rojters. Na kotacije kukuruza su uticali poboljšani izgledi argentinskog i američkog roda, kao i otkazivanje uvoznih narudžbina iz Kine, što je nadjačalo zabrinutosti vezane za slabiju berbu u Brazilu.

Međunarodne cene pirinča su takođe potonule prošlog meseca - na dvogodišnji minimum, jer su ponuda novog roda i valutna kretanja doprineli usporavanju tempa prodaje. S druge strane, cene pšenice su porasle 1,8%, dostižući tako najviši nivo od sredine 2014. godine.

Snažno pojeftinjenje mlečnih proizvoda

 

Te cene su, navodi se, podstaknute problemima vezanim za sušu u Severnoj Americi, zatim za jake padavine u Evropi i niže prinose u Rusiji, od prvobitno procenjenih. Cene biljnih ulja su pale 1,4% u odnosu na jun, na petomesečni minimum, jer je oporavak kotacija palminog ulja neutralisan padom cena drugih ulja.

mleko

Foto: Freepik.com

U julu su snažno pojefitinili mlečni proizvodi, za 2,8 procenata, dok je nasuprot tome - šećer poskupeo 1,7 odsto četvrti mesec uzastopno, zbog rasta cena sirove nafte i neizvesnosti u pogledu uticaja mraza na prinose u Brazilu, koji je najveći svetski izvoznik.

Cene mesa su generalno blago napredovale, pri čemu je najviše skočilo živinsko meso usled snažnog uvoza u istočnoj Aziji, dok su se kotacije svinjskog mesa neznatno spustile zbog pada kineskog uvoza, izveštava FAO. Agencija nije ažurirala svoje prognoze o svetskoj ponudi i potražnji žitarica. U junu je predvidela da će globalne zalihe žitarica 2021/22. porasti prvi put od 2017/18. godine.

Video: Vlasnik restorana odlučio da pozlati svoja jela: Da li ste za jedan zlatni odrezak?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>