• 4

Potpisani aneksi za početak projekta "Čista Srbija": Ovih 16 lokacija će prve rešiti kanalizaciju

Aneksei su vredni 336 miliona evra

  • 4
Momirović, Čista Srbija

Foto: Tanjug/MILOS MILIVOJEVIC

U Beogradu su potpisani aneksi ugovora za početak projekta "Čista Srbija" u prvih 16 lokacija širom Srbije gde će se graditi kanalizaciona infrastruktura.

Anekse vredne 336 miliona evra u Palati Srbija potpisali su predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kineske kompanije CRBC koja je investitor i prvih 16 lokacija gde će se projektovati i početi s izvođenjem radova na izgradnji komunalne (kanalizacione) infrastrukture.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović rekao je da će biti izgrađeno 26 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i 700 kilometara potpuno nove kanalizacione mreže na ukupno 16 lokacija u 14 opština i gradova.

Istakao je da je plan Vlade Srbije da se u narednih pet godina izgradi komunalna infrastruktura u više od 80 odsto lokalnih samouprava u našoj zemlji.

- Želimo da investiramo četiri milijarde evra u komunalnu infrastrukturu, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i time našu zemlju ostavimo značajno čistijom narednim generacijama - rekao je Momirović.

- Ovi aneksi targetiraju lokalne samouprave od Novog Sada, Novog Bečeja, Obrenovca, Lazarevca, Mionice, Kučeva, Svrljiga..., a u perspektivi želimo da uključimo i Novi Pazar, Tutin i još mnogo drugih lokalnih samouprava kako bismo obezbedili da na celoj teritoriji Srbije imamo komunalnu infrastrukturu po najvišim evropskim standardima - rekao je Momirović.

Naveo je da po modelu međudržavnog sporazuma Kinezi obezbeđuju finansiranje i izvođenje radova, te podsetio da je to ugovor koji je ranije potpisan, a da su sada potpisani aneksi.

Pojasnio je da je pet godina rok da se ceo projekat završi, a 36 meseci po lokalnim samoupravama, od kada počnu radovi.

- Ove lokalne samouprave su prve uspele da urade projekte i zato od njih krećemo. Očekujemo da u septembru krenu i fizički radovi - dodao je Momirović.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je rekao da je ovo veliki kapitalni projekat za Srbiju. Naveo je da Novi Sad ovim aneksom ugovora dobija investicije vredne skoro tri milijarde dinara.

Prvih 16 lokacija gde će se početi s izvođenjem radova na izgradnji komunalne (kanalizacione) infrastrukture su Varvarin, Knić, Banja Vrujci, Krupanj, Lajkovac, Mionica, Kučevo, Svrljig, Kladovo, Lazarevac, Veliki Crljeni, Obrenovac, Vranje, Novi Bečej, Novi Sad, Kragujevac.

Video: Na Mikonosu izlile se fekalije u more: Turisti ne smeju da se kupaju, ali moraju da plate ležaljku

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    5. avgust 2021 | 15:19

    Sta je sa opstinom Svilajnac? Krenulo se sa izgradnjom kanalizacije pre izbora i cim su prosli izbori odmah su stali. Ulice razlupane i tako stoje a od kanalizacije ni traga ni glasa.

  • Kiklop

    5. avgust 2021 | 16:44

    Ko će to da plati? Opštine su te koje uzimaju poreze za sebe, a ovo će država da plaća?

  • Gordana

    12. maj 2023 | 15:54

    A kada će kanalizacija u naselju Altina opčtina Zemun-Beograd

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>