• 1

Nafta beleži najveći pad od oktobra, gubitnik i tajlandska valuta

Širenje delta soja kovid virusa uzokovalo je turbulencije na tržištima akcija

  • 1
petroleum, nafta Foto: Pixabay
petroleum, nafta Foto: Pixabay

Akcije i valute na tržištima u usponu su oslabile danas, nafta je na putu da zabeleži najveći nedeljni pad od oktobra, dok je dolar ojačao prema korpi šest glavnih rivalskih valuta.

Širenje delta soja kovid virusa uzokovalo je turbulencije na tržištima akcija, robe i valutnim berzama, izazivajući pad tražnje investitora za rizičnom imovinom.

Na azijskom trgovanju, najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, trpi pritisak zbog posrtanja deonica najlikvidnijih kineskih kompanija usled neizvesnosti vezanih za politike kineskih regulatora prema tehnološkim divovima. Uprkos rastu vrednosti od 1,6 posto ove nedelje, azijsko-pacifički indeks MSCI je i dalje za nešto više od 10 procenata ispod svog najvišeg nivoa iz februara, prenosi Rojters.

Nasuprot tome, globalni MSCI indeks akcija zanemaljivo je skliznuo sa maksimuma zabeleženog u sredu.

Indeks evropskih akcija STOKS 600 počeo je danas trgovanje u padu za 0,1 odsto, a i indeks fjučersa na Vol Stritu S&P 500 e-mini je jutros u minusu za 0,05 procenata, nakon što je S&P 500 juče zaključen na novom rekordu posle objave snažnih korporativnih profita i vesti o smanjenom broju zahteva nezaposlenih za državnim naknadama.

Očekuje se da će izveštaj o novotvorenim radnim mestima u SAD, koji treba da bude objavljen kasnije tokom dana, ukazati na dalji privredni rast te zemlje, što će delom ublažiti zabrinutosti za globalnu ekonomiju i dodatno podstaći rast dolara.

Cene nafte su danas ojačale, ali su i dalje na putu da zabeleže najveći sedmični gubitak od oktobra, nakon pada ranije tokom ove nedelje zbog rasta broja kovid slučajeva i neočekivano velikog povećanja zaliha sirove nafte u SAD. Američka WTI nafta trguje se po ceni od 69,5 dolara po barelu, za 0,47 procenata višoj nego u četvrtak, a severnomorska nafta Brent se popela za 0,66 posto na 71,76 dolara po barelu.

Najveći gubitnik među valutama tajlandski bat 

Na valutnim tržištima, najveći gubitnik je tajlandski bat među valutama zemalja u razvoju, što je pokazuje koliko porast korona infekcija i smrtnih slučajeva pogađa poverenje u njihove valute i ekonomije. Bat je pao na trogodišnji minimum, izgubivši više od 7,0 odsto vrednosti u poslednjih sedam nedelja.

Dolar je danas skočio na jednonedeljni maksimum prema japanskoj valuti, na 109,88 jena, najstavljajući rast sa minimuma od 108,72 jena, koji je zabeležio u sredu. Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi šest glavnih rivala, porastao je za 0,1 odsto azijskom trgivanju na 92,374 poena, dok je u dosadašnjem toku nedelje ojačao za 0,3 procenta.

Evro se spustio prema dolaru na azijskoj sesiji na jednonedeljni minimum od 1,1818 dolara, što je nešto ispod njegovog 20-dnevnog proseka. Jučerašnja najava mape puta Banke Engleske za povećanje referentne kamate podržala je funtu, koja se prema poslednjim raspoloživim podacima trguje na nivou od 1,3920 dolara.

Jači dolar i njegov potencijal da omogući veće prinose bacili su senku na zlato. Spot cena zlata je pala danas za 0,31 posto na 1.798,6 dolara po unci, navodi Rojters.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>