• 11
 ≫ 

Preti duga i hladna zima: Cene gasa na svetskom tržištu lete u nebo

 ≫ 

Trgovci se klade da će prosečne zimske cene gasa premašiti prošlogodišnje najviše nivoe

  • 11
Grejanje, novac, evri, radijator

Foto: Shutterstock

Predviđa se da će globalne cene gasa ove zime oboriti rekorde jer su zalihe na ključnim tržištima pale na nizak nivo zbog ekstremno toplog leta.

Referentna cena Holandskog prirodnog gasa u severozapadnoj Evropi porasla je 80 posto u poslednja tri meseca, dostigavši istorijski rekord, dok je cena tečnog prirodnog gasa (TPG) u Aziji na osmogodišnjem sezonskom maksimumu, pokazuju podaci koje je prikupio Rojters.

Trgovci se klade da će prosečne zimske cene gasa premašiti prošlogodišnje najviše nivoe, kada su ledene temperature širom severne Azije dovele do skoka cena TPG-a za više od 200 odsto do rekordnih vrednosti.

Prosečna cena TPG derivata za decembarsku isporuku u severoistočnoj Aziji iznosi oko 17,65 dolara za milion Britanskih termalnih jedinica (mmBtu), a za isporuku u januaru oko 17,80 dolara po mmBtu, prema izvorima sa berze u Singapuru.

Nasuprot tome, prošlogodišnja cena za isporuke u decembru iznosila je u proseku oko 11,50 dolara po mmBtu, a za januar blizu 17 dolara po mmBtu, navodi Rojters.

Evropske cene prirodnog gasa su takođe skočile, pri čemu su cene u holandskom gasnom čvorištu TTF uzletele za 32 procenta u poslednjih mesec dana do rekordnih nivoa, podstaknute obustavom isporuka zbog letnjeg remonta postrojenja u Norveškoj, malom ponudom TPG-a, visokim cenama ugljenika i niskim zalihama gasa.

Popunjenost skladišta gasa u Evropi trenutno iznosi od 50 do 60 posto u poređenju sa 80 odsto prošlog leta, kažu analitičari.

gasovod

Foto: Pixabay

"Postoji realan rizik da Evropa uđe u zimsku sezonu sa niskim nivoom zaliha, što ukazuje na to da će cene imati podršku za rast", ocenili su analitičari ING banke u nedavnom kometraru.

Ruski Gasprom je odložio rezervisanje dodatnih kapaciteta za tranzit gasa kako bi se podmirila potražnja, što takođe povećava rizik od rasta cena u Evropi, dodaju eksperti.

"Rusija je sada jedina zemlja sa viškom proizvodnje, ali da bi povećala izvoz morala bi da rezerviše dodatne tranzitne kapacitete preko Ukrajine, a do ovog trenutka to nije učinila", kaže Džejms Hakstep, analitičar za gasa u regionu EMEA iz kompanije S&P Global Plats.

U SAD-u je cena fjučersa prirodnog gasa porasla na 31-mesečni maksimum ove sedmice, pri čemu kompanija Timera Enerdži za analize tržišta gasa predviđa nadprosečne temperature vazduha do septembra, a nivo gasa u skladištima ispod petogodišnjeg proseka.

Trenutna kriva cena na terminskog tržištu gasa u SAD ukazuje na to da će se cene držati iznad nivoa od 4,0 dolara po mmBtu do marta 2022. godine, piše britanska agencija.

Video: Misteriozne poruke vanzemaljcima ili borba za opstanak: Ovako Francuzi brane vinograde od mraza

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mix

    7. avgust 2021 | 07:56

    Gotovi smo....

  • Dušan

    7. avgust 2021 | 09:46

    Čemu večito stvaranje panike?

  • Novosadjanin

    7. avgust 2021 | 10:21

    Sve je to unapred isplanirano. Namerno se prave "nestašice" da bi se države dodatno finansijski obezbedile i alavi i prokleti bogataši zaradili.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>