• 11
 ≫ 

Odmor u gradiću iz komšiluka čist luksuz: "Samo tri stanovnika, okruženo maslinjacima i vinogradima"

 ≫ 

Tako glasi opis na Instagramu jednog otmenog istarskog hotela. Zavirite u ovo čarobno mestašce nadomak Umaga...

  • 11
Buje, Hrvatska Foto: Shutterstock

Da li ste čuli za selo-gradić Buje? To je maleno mestašce koje, inače, nazivaju "stražar Istre", a u poslednje vreme deluje da je sve posećenije - kako nadolaze turisti sa svih strana.

Za "kratko vreme" je kod stranaca uspelo da izgradi ozbiljnu reputaciju, koja svakako diktira jače cene smeštaja i hrane u lokalima, iako je opustošeno, sa malim brojem stanovnika. Ipak, upravo u tome i jeste čar Buja.

Na kaldrmastim ulicama i među vekovima starim zidinama oseća se duh Italije, a atmosferu upotpunjuju luksuzni restorani sa nameštajem od kovanog gvožđa, kao i čaša belog vina i dobra porcija morskih plodova uz zalazak sunca. Taj luksuz košta.

Kako bi vam bilo lakše da se orijentišete, Buje se nalaze na 13 km od Umaga.

Prema popisu stanovništva iz 1921, tu je živeo 7.431 Italijan, zatim šest Hrvata, osam Slovenaca i 20 stranaca. Podaci uzeti 90 godina kasnije (2011) govore da je za 58.39% stanovnika Buja hrvatski - maternji jezik, a 33.25% je isto reklo za italijanski jezik. Tu ćete i dalje naći dobar broj Italijana, kao i školu  "Leonardo da Vinci".

Poznati hotel, lociran u ovom hrvatskom mestu, na svom zvaničnom Instagram profilu naveo je sledeći opis: "Smešteno u autentičnom istarskom selu sa samo tri stanovnika, okruženo samo maslinjacima, vinogradima i netaknutom prirodom".

Za posetioce sa dubljim džepom ovaj opis je, verovatno, i više nego dovoljan razlog da barem na dan ili pola dana svrate u Buje, a ako im se dopadne - uvek mogu bukirati smeštaj. Istra ovih dana, inače, vrvi od turista.

Buje, Hrvatska Buje / Foto: Shutterstock

- Idem tamo svake godine, kod drugarice. Dakle, imam smeštaj, uglavnom se hranim kod kuće, ali sam bila zaprepašćena koliko su cene skočile. Istra je postala preskupa, a smeštaja nema ni za lek - priča nam jedna Beograđanka (45).

Kada je reč o atraktivnom hotelu iz Buja, po svemu sudeći nema slobodnih soba u narednom periodu. Avgust je, inače, najpopularniji za odmor, posebno kada je reč o Italijanima koji obeležavaju "Ferragosto". Iako se zvanično slavi 15. avgusta, česta je praksa da brojna preduzeća stave ključ u bravu ceo mesec.

Osim otmenim hotelima, Buje mogu da se pohvale i impozantnim vilama, koje se svojom estetikom uklapaju u ambijent starog istarskog sela. One "skromnije" koštaju oko 100 evra za dvoje, sa doručkom, u periodu oko polovine avgusta. Svakako, sedmodnevni boravak za dvoje u otmenom hotelu košta nekoliko puta više.

Dakle, cene variraju, ali drže nivo.

Stranci sve više otkrivaju čari Istre i posećuju i neka njena "zapostavljena" mesta, a ne samo Pulu, Rovinj, Poreč. U Bujama su, recimo, posebno popularne vile sa bazenom i idealan je gradić za one koji traže i luksuz i mir, odnosno izolovanost u prirodi, bez mnogo kontakta s drugim ljudima.

Buje, Hrvatska Duh Italije dominira ovim mestom / Foto: Shutterstock

Ako ste ove godine posetili Istru, pišite nam u komentarima gde ste odseli i kakve su cene?

Video: Telegraf u poseti najvećoj fabrici za proizvodnju ulja od ruže: Litar košta neverovatnih 5.500 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • T

    8. avgust 2021 | 10:27

    Istra je predivna. Upravo se vratili iz Pule. Divne utiske nosimo. Ljudi nez predrasuda,zive u sadasnjosti, a ne u proslosti i mrznji. Istra je uvek bila drugacija od Dalmacije i ostatka Hrvatske. Ovde mestani cine sve da te ugoste i ucine ti odmor prijatnim da se opet tu vratis. Oslobodite se proslosti,mrznje,besa,proci ce vam zivot. Gde god idete,idite bez ocekivanja,predrasuda i crnih misli. Uzivajte

  • ILIJA

    8. avgust 2021 | 09:16

    Hvala lepo, eto njima njihove "lepote" lepota je u ljudima a oni su svoju pokazali 1995, a i pokazuju i dan danas.

  • Mare

    8. avgust 2021 | 09:35

    U Bujama je bila velika fabrika Digitron od koje su skoro svi mestani solidno ziveli. Nestankom Jugoslavije fabrika se zatvorila i potpuno su ekonomski propali. Sada zavise od volje i mogucnosti turista. U ova cudna vremena to je lep ali nesiguran izvor prihoda. Volim i obilazim Istru vec 40 godina i svedok sam promena.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>