• 33
 ≫ 

Oglasila se firma zadužena za deponiju u Vinči: Zašto je požar tako buknuo i o kakvom otpadu je reč?

 ≫ 

"Očekivanja su da će zatrpavanje požara sa hiljadama tona zemlje dati rezultat i da će u naredna 2-3 dana požar biti ugašen u potpunosti"

  • 33
Požar, Vinča, gašenje

Printskrin: Facebook/Goran Vesić

Na staroj deponiji u Vinči juče je izbio požar koji je sada pod kontrolom, ali čije gašenje će potrajati nekoliko dana.

Kako je za Telegraf Biznis potvrđeno iz kompanije "Beo Čista Energija" koja je zadužena za pružanje usluga tretmana i odlaganja komunalnog i građevinskog otpada, pa i za staru deponiju u Vinči, požar koji je izbio sinoć oko 20.30 sati "sada je pod kontrolom, a gašenje će trajati sigurno još nekoliko dana, kako ne bi došlo do dodatnog širenja vatre".

Rečeno nam je i da je požar izbio zbog ekstremnih vremenskih uslova i brzo se proširio na oko 5 hektara površine. JKP Gradska čistoća i Beo Čista Energija delovali su brzo, zajedno sa vatrogascima. Osim njih, angažovana je i mehanizacija "Beo Čiste Energije", JKP "Gradska čistoća", JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija", zatim firmi "Suez Vinča Operator" (koja od 02.08.2021. upravlja odlaganjem komunalnog otpada na novoj deponiji) i "Nukleus", koja izvodi deo radova na izgradnji.

Zašto je toliki intenzitet požara na deponiji?

 

Kako nam je rečeno, situacija je pogoršana usled prisustva deponijskog gasa (metan) i velikog udela dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola u komunalnom otpadu, koji su posledica pandemije virusa korona, a koja je uticala i na promenu karaktera otpada i na povećanje rizika od (samo)zapaljenja i požara.

"Očekivanja su da će zatrpavanje požara sa hiljadama tona zemlje dati rezultat i da će u naredna 2-3 dana požar biti ugašen u potpunosti. Kratkotrajno povećanje zagađenja i miris dima koji se oseća u delovima Beograda, zahvaljujući slabom vetru koji dim iz Vinče donosi do delova grada, trebalo bi da se sa napretkom gašenja požara sve manje oseća i da do kraja dana potpuno prestane", kažu iz preduzeća "Beo Čista Energija".

 

Gašenje bilo kog požara samo je po sebi opasno, ali je zbrinjavanje izbijanja požara na deponiji još opasnije zbog prisustva metana na deponiji i zapaljivih komponenti komunalnog otpada. Požari na staroj depoiji u Vinči ubuduće ne bi trebalo da se dešavaju, jer je u toku proces njenog zatvaranja, koji podrazumeva sanaciju i prekrivanje te deponije.

Gradonačelnik Beograda, prof. dr Zoran Radojičić, zahvalio je Sektoru za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, vatrogasnoj brigadi i svima koji su tokom noći učestvovali u gašenju požara na ovoj deponiji.

Video: Upravo u Vinči: Gašenje požara u toku

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ratar

    8. avgust 2021 | 16:17

    Ceo beograd je deponija. Velegrad hahaha

  • ,

    8. avgust 2021 | 16:32

    Necistoca rak rana Srbiji

  • ZAC

    8. avgust 2021 | 16:28

    Umesto ds pravimo fabrike za sagorevanje i reciklazu mi pravimo deponije koje kao kojim slucajem kada su pune obavezno se i zapale, neverovatno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>