• 0

Naftni lider uvećao profit 300 odsto: Raste potražnja za gorivom na svim tržištima

Ranije ove godine, Aramko je objavio da je uspeo da prikupi šest milijardi dolara od svoje prve prodaje islamskih obveznica denominovanih u dolarima

  • 0
Naftna postrojenja, Saudijska Arabija Foto: Tanjug/AP Photo/Amr Nabil

Neto profit saudijskog državnog naftnog giganta, Aramko, iznosio je 25,5 milijardi dolara u drugom tromesečju 2021, što je najviši nivo od kraja 2018. godine.

U odnosu na isti kvartal prošle godine, Aramkova neto dobit je skočila skoro 300 procenata, zahvaljujući otvaranju ekonomija i snažnom oporavku cena nafte i svetske potražnje za gorivom, prenosi RT.

Kompanija je takođe izvestila da njena neto zarada za prvu polovinu 2021. iznosi 47,2 milijarde dolara, naspram 23,2 milijarde dolara iz istog perioda lani, što predstavlja povećanje od 103 procenta.

Ranije ove godine, Aramko je objavio da je uspeo da prikupi šest milijardi dolara od svoje prve prodaje islamskih obveznica denominovanih u dolarima.

Saudijski naftni div je, inače, prošlu godinu, koju je obeležila pandemija, završio s padom neto dobiti od 44,4%, pri čemu su niske cene nafte i oštro rezanje proizvodnje doveli do znatnog povećanja duga kompanije.

Video: Britanski preduzetnik ostvario san:Unity 22 odvojio se od matične stanice i nezavisno leteo u svemir

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>