• 0

Ziđin da smanji emisiju štetnih gasova u Boru: Vučić govorio o važnosti bakra

Tokom sastanka prezentovana je dinamika i plan razvoja rudarskog basena

  • 0
Mladi rudari zapošljavanje ZIĐIN BOR

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sa predstavnicima kompanije Ziđin razgovarao o razvoju novog rudnika Čukaru Peki i samog RTB Bor.

Predsednik Vučić tražio je od predstavnika kompanije da Ziđin ugradi dodatne kapacitete i smanji emisiju štetnih gasova u topionici u Boru i najkasnije do kraja godine obezbedi potpuno čist vazduh za stanovnike ovoga grada, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Projekat Čukaru Peki je značajan sa aspekta rapidnog povećanja proizvodnje koncentrata bakra i kasnije katodnog bakra. Projektovana su ulaganja od 500 miliona dolara za razvoj i izgradnju gornje zone Rudnika Čukaru Peki.

Otvaranjem ovog rudnika, koje je planirano u oktobru 2021. godine, Srbija će postati drugi proizvođač bakra u Evropi, posle Poljske, a njeno učešće u proizvodnji ove rude povećaće se sa sadašnjih pet na 18 odsto.

Tokom sastanka prezentovana je dinamika i plan razvoja rudarskog basena. Kompanija Ziđin se obavezala da do šeste godišnjice zatvaranja transakcije investira preko jedne milijarde dolara u nadogradnju, proširenje ili izgradnju četiri rudnika i topionice.

Predsednik Vučić je istakao da se očekuje da će, nakon završetka sistema za smanjenje aerozagađenja, emisije štetnih gasova biti u graničnim vrednostima.

U avgustu se očekuje da sistem za smanjenje aerozagađenja bude funkcionalan, navedeno je u saopštenju.

Video: Vučić sa predstavnicima kompanija Ziđin i Nevsun

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>