• 0

Krah na pomolu ili izvrsna ideja: Usred Rima aparat za picu. Gotova za 3 minuta, ali se lokalci bune

Jedna studentkinja iz Napulja probala je picu iz mašine, u Rimu, i konstatovala da je više podseća na jelo pjadina (piadina), a to je ultra tanki mekani beskvasni hleb, popularan u severnoj Italiji

  • 0
pica

Foto: Freepik

Rafaele Espozito iz Napulja je u 19. uveku izumeo slavno italijansko jelo - picu, ali pitamo se šta bi sada rekao za novi automat postavljen u Rimu?

Mašina "Mr. Go Pizza" je novitet iz ove godine, a kupcima "izbacuje" sveže pečene pice za samo tri minuta. Možete birati između četiri vrste, koje koštaju od 4,50 do 6 evra.

Po kom sistemu aparat radi? Mesi i prevrće testo, a kupci mogu da gledaju kako se pica sprema, iza malog staklenog prozora. Recenzije kupaca koje su usledile, nakon što je počela da radi jedna od prvih takvih mašina u Rimu, kretale su se u rasponu od: "prihvatljiva ako žurite" do "potpuni užas".

- Izgleda dobro, ali je mnogo manja nego u restoranu i ima manje preliva - rekao je jedan penzioner.

Opšte je poznato koliko je Italijanima pica "sveta": to jelo je, jednostavno, simbol italijanske nacionalne kuhinje. Postavlja se pitanje da li je uvođenje mašine za pravljenje i serviranje "brze pice" takoreći njeno skrnavljenje, posebno u matičnoj zemlji.

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Mr.Go (@mr.go_distributoriautomatici)

 

 

Ljudi su, naime, milenijumima jeli razne forme "debelog, hlebastog testa", ali je nadaleko poznato da je pica nastala u Napulju, gde je bila ulična hrana za siromašne. Prema istoriji, Espozito je stvorio klasičnu picu Margarita 11. juna 1889, u čast kraljice Margarite Savojske, tokom njene posete Napulju sa kraljem Umbertom I.

Koristio je paradajz, mocarelu i bosiljak da predstavi boje zastave tek ujedinjene Italije - crvenu, belu i zelenu. Na zidu u Napulju je pričvršćena ploča sa natpisom "Ovde je rođena pica Margarita".

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Mr.Go (@mr.go_distributoriautomatici)

 

Jedna studentkinja iz Napulja probala je picu iz mašine, u Rimu, i konstatovala da je više podseća na jelo pjadina (piadina), a to je ultra tanki mekani beskvasni hleb, popularan u severnoj Italiji. Takođe je ulična hrana, kao što je nekada bila pica, i liči na tortilju.

Pica je svakako vremenom uznapredovala i smatra se otmenom hranom, posebno kada se služi u skupocenim restoranima širom sveta. Jedna verzija pice danas košta čak 1.200.000 dinara.

Za mnoge Italijane, pica iz mašine, gotova za 3 minuta, gotovo sigurno jeste skrnavljenje budući da je njihov proces spremanja vrlo temeljan i specifičan: testo se mesi određenim pokretima, a onda peče u peći na drva, koja se nalazi nadomak stola za kojim sedi mušterija u restoranu.

Video: Počela berba kupine, ovo su prve cene

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>