• 0

Sezona odmora, prevoz se taman oporavlja, ali Nemci štrajkuju: Hoće veće plate

Akcija sindikata dolazi u vreme sezone godišnjih odmora kada je povećana potražnja za železničkim prevozom

  • 0
Deutsche Bahn

Foto: Shutterstock

Deutsche Bahn (Dojče Ban) je nemačka železnička kompanija, sa sedištem u Berlinu, osnovana u januaru 1994. godine.

Ovih dana se suočava sa nezadovoljstvom radnika. Sindikat nemačkih mašinovođa GDL saopštio je danas da će njegovi članovi stupiti u štrajk, od večeras do 13. avgusta, nakon neuspelih pregovora o platama sa Dojče Banom.

Štrajk će, kako prenosi Rojters, započeti mašinovođe teretnih vozova Dojče Bana 10. avgusta u 19 časova po lokalnom vremenu (17 časova po GMT), dok će u putničkom železničkom saobraćaju početi 11. avgusta ujutro u 2:00 sata po lokalnom vremenu, navodi se u saopštenju GDL-a.

Akcija sindikata dolazi u vreme sezone godišnjih odmora kada je povećana potražnja za železničkim prevozom, i to nakon ublažavanja korona-mera. Dojče Ban se, pritom, dovija da pokrije štetu od 1,3 milijarde evra - izazvanu poplavama koje su prošlog meseca pogodile zapadnu Nemačku.

Šef GDL-a, Klaus Veselski, izjavio je da je 95 posto članova sindikata glasalo za štrajk. "To je više nego što smo očekivali i taj rezultat vrlo jasno pokazuje raspoloženje među osobljem Dojče Bana", rekao je Veselski.

GDL traži povećanje plata za oko 3,2 posto i jednokratnu pomoć zbog virusa korona u iznosu od 600 evra. Iz sindikata navode da žele sporazum sličan onom koji je dogovoren za radnike u javnom sektoru. Uprava Dojče Bana je ocenila štrajk kao nepotrebnu eskalaciju situacije na račun korisnika železnice i pozvala sindikat da se vrati za pregovarački sto.

- Rukovodstvo GDL-a će baš sada, kada ljudi više putuju i ponovo koriste vozove, urušiti napredak koji nam je hitno potreban imajući u vidu ogromnu štetu koju nam je nanela korona - rekao je šef kadrovske službe ove kompanije, Martin Zajler.

Video: Štrajk u italijanskoj ispostavi Amazona: Ljuti jer ih kompanija ne štiti od korone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>